Ο Πρεσβευτής της ανατολίτικης μουσικής Omar Faruk Tekbilek έρχεται στην Ελλάδα για δύο ξεχωριστές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις

30 (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και στις 31 Μαρτίου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Συμμετέχει ο λυράρης Λάζος Ιωαννίδης

Μετά την συνεργασία που έκανε ο Omar Faruk Tekbilek με το Μιχάλη Νικολούδη, τη Γλυκερία, τις εμφανίσεις του στη Ελλάδα και τη μυσταγωγική παράσταση με τους Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες  πρόπερσι,  επιστρέφει για να παρουσιάσει την εικοσιπεντάχρονη και πλέον δισκογραφική του δουλειά με επιρροές από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Η μουσική του Omar Faruk Tekbilek έχει ρίζες βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευση του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία.

Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες. «Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω», λέει ο ίδιος. «Μέσω της μουσικής και του χορού μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη επικοινωνία, γιατί απλά, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των λαών».

Μαζί με τους μουσικούς που τον πλαισιώνουν, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο δεξιοτέχνης της λύρας Λάζος  Ιωαννίδης, ένας καλλιτέχνης που συνεχίζει με πολύ αγάπη και πίστη τις παραδόσεις της μουσικής του Πόντου.

Ο Omar Faruk Tekbilek στις συγκεκριμένες συναυλίες θα παίξει ney- όπου θεωρείται από τους καλύτερους στο κόσμο- μπαγλαμά, ζουρνά και κρουστά.

Omar Faruk Tekbilek – Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός με τη μουσική, καθώς η οικογένεια του ήταν επί το πλείστον οργανοπαίκτες. Σε ηλικία οκτώ ετών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίρνοντας πτυχίο στο κaval, ένα μικρό διατονικό φλάουτο.

Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνει Ιμάμης. Μέχρι τα δώδεκα του χρόνια, ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, ney, ζουρνά, ούτι και κρουστά ενώ από τα 13 του χρόνια θεωρείτο επαγγελματίας μουσικός.

Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εγκαταλείπει το σχολείο. Στην Πόλη, έρχεται σε επαφή με τους Δερβίσηδες του παλαιού Σουφιστικού Τάγματος Mavlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε στο Τάγμα, όμως ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του ney, Gunduz Kutbay, έγινε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και δάσκαλος.

Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικισμό των Δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με τη ψυχή στη μουσική τους. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους τα πάντα, αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν ιστό. Η μουσική, η κίνηση  και ο χορός αποτελούν απλώς ένα μέσο για να φτάσει ο χορευτής στη μεταφυσική εμπειρία. Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση που βασίζεται στην αγάπη αλλά και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του “Εγώ”.

Μέσα από τις μουσικές του εξερευνήσεις και την πίστη στις παραδοσιακές αξίες της Aνατολής, ο Omar Faruk Tekbilek μετά το ταξίδι του και τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζεται από το δυτικό ήχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «παγκόσμιο» μουσικό. Η διαμονή του στις Η.Π.Α σήμανε και τη δημιουργία του συγκροτήματος “The Sultans”, με Έλληνες, Τούρκους και Αιγυπτίους μουσικούς. Αν και η μπάντα διέθετε στοιχεία από την pop μουσική, γρήγορα προσάρμοσε τον ήχο στα ανατολικά – μεσογειακά μουσικά μέτρα, κάτι που προσέλκυσε αρκετούς ακροατές- φίλους της ανατολικής μουσικής στη Δύση.

Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Τουρκίας ξεκίνησε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αυστραλία. Παρόλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με τους “Sultans”, η καριέρα του δεν θα άλλαζε ριζικά, ούτε θα είχε εκτοξευθεί αν δεν είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον μουσικό Brian Keene, το 1988.

Μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες –συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.

Ο Omar Faruk Tekbilek κατάφερε με τη πάροδο των χρόνων να παντρεύει στοιχεία και ήχους απ’ όλον τον πλανήτη. Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του.

Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell και τους Glen Velez, Simon Shaheen, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και Steve Shehan.

Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις.

Περιοδεύει ανά το κόσμο και φυσικά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς,  επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά.

Και ως προς το φιλοσοφικό στοχασμό των Sufi : “Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι η Sufi πλευρά της μουσικής είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο το κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία πιστεύουν, ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στη λατρεία μας γι’ Αυτόν, ενώ η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων.”

Ο Omar έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο «Best Artist of the Turkish Music Award 2003» και ήταν υποψήφιος για το βραβείο «BBC Word Music Award» στην κατηγορία Middle East.

Έχει βραβευτεί με το «US Golden Belly Musician of the Year Award» το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.

Ο ίδιος έχει προταθεί στα Golden Turk Awards 2010, στην κατηγορία «Most Successful Musician».
 
 

Λάζος Ιωαννίδης – βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1974 στο Λευκώνα Σερρών. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή Καρς, το χωριό Γαράκλισε. Ο αδελφός του παππού του, Παύλος Ιωαννίδης, ήταν γνωστός λυράρης και τραγουδοποιός, στην περιοχή Καρς. Ασχολείται με τη λύρα από δεκαπέντε χρονών. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Ενορχήστρωσης. Διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο Σερρών. Εργάζεται σε ποντιακά κέντρα πάντα με τη συνοδεία του αδελφού του, Γιώργου, στο τραγούδι.

Ο Λάζος Ιωαννίδης έχει ήδη κυκλοφορήσει τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Empnefsis», που μας ταξιδεύει σε χώρες μακρινές με πυξίδα την ποντιακή λύρα. Ο ίδιος βρέθηκε στην ηχογράφηση αυτού του album στην Τουρκία και συνεργάστηκε με την ορχήστρα του Ibrahim Tetlises, ενός από του σπουδαιότερους τούρκους τραγουδιστές.

Διάσημοι τούρκοι μουσικοί «έμπλεξαν» τις μουσικές τους με τα κρουστά και τα βιολιά και με τη συνοδεία της λύρας του Λάζου Ιωαννίδη, έδωσαν ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ο καθηγητής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σερρών δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα με τη λύρα του και θα βρισκόταν στη σκηνή της Eurovision μαζί με τον Γιώργο Αλκαίο.
Ο ίδιος έχει πει χαρακτηριστικά: «Μόνο μια λέξη εκφράζει τα συναισθήματα μου: Περηφάνια.

Είμαι Έλληνας και Πόντιος μαζί, αυτό είναι μια πολύ ισχυρή μίξη. Αυτό που συμβαίνει αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για τη δική μου ιστορία, όποια και αν είναι αυτή, αλλά και για την ποντιακή λύρα. Η ποντιακή λύρα συμμετέχει για πρώτη φορά στη Eurovision και έχει χρώμα Ελλάδας».

Ο Λάζος Ιωαννίδης θα βρεθεί για πρώτη φορά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μαζί με τον Omar Faruk Tekbilek.