Μέχρι και πριν από λίγες μέρες τα πρωτεία για το πιο ακριβό έργο καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή κατείχε το εμβληματικό Πορτοκαλί Μπαλόνι του Τζεφ Κουνς, που είχε πωληθεί αντί 58,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013.  Ωστόσο, ύστερα από την δημοπρασία του οίκου Christie’s που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Νέα Υόρκη, ο πίνακας «Πορτραίτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) μετέτρεψε τον δημιουργό του, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, στον πιο ακριβoπληρωμένο εν ζωή εικαστικό καλλιτέχνη, ρίχνοντας από το βάθρο τον Κουνς.  Ο πίνακας άνηκε στον δισεκατομμυριούχο Τζο Λιούις και τελικά κατακυρώθηκε αντί 80 εκατομμυρίων δολαρίων με την τιμή να διαμορφώνεται στα 90,3 εκατομμύρια μαζί με τα έξοδα και τις προμήθειες. Η δημοπρασία του διήρκεσε μόνο εννέα λεπτά.

Ο συγκεκριμένος πίνακας απεικονίζει δύο άντρες. Ο ένας ντυμένος με κομψά ρούχα στέκεται στην άκρη μιας πισίνας και παρατηρεί σκεπτικά έναν άλλο άντρα, που κάνοντας βουτιά, κατευθύνεται προς αυτόν. Το ειδυλλιακό τοπίο με τα δέντρα και τα βουνά πίσω από την πισίνα αντλεί έμπνευση  από το νότο της Γαλλίας. Ο άνθρωπος που στέκεται όρθιος και παρατηρεί τον κολυμβητή είναι ο πρώην εραστής του Χόκνεϊ, Πίτερ Σλέσιντζερ.

Οι δύο τους είχαν σχέση από το 1966 έως το 1972, ενώ ο Χόκνεϊ φιλοτέχνησε τον πίνακα το 1972,  όταν δηλαδή η σχέση τους τελείωνε.