Με τα όργανα μιας μικρής, δεμένης ομάδας, μιας «μπάντας δωματίου», μας καλεί σε ένα παιχνίδι όπου τα ηλεκτρικά του τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται, για να τα ανακαλύψουμε ξανά…

Στα τραγούδια γίνεται συνήθως ρεμίξ για να αποκτήσουν έναν ήχο πιο ηλεκτρονικό, πιο χορευτικό. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, αντίθετα, επιλέγει για τη συγκεκριμένη συναυλία να «ρεμιξάρει» τα ηλεκτρικά του τραγούδια με την κιθάρα του, ακουστική και ηλεκτρική. Μαζί του οι μουσικοί Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, Μιχάλης Καλκάνης στο  κοντραμπάσο, Νίκος Πασσαλίδης στο μπουζούκι, τον τζουρά, και το ούτι.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στο Βόλο. Στα τέλη της δεκαετίας ’70 με τον ενθουσιασμό της νεαρής ηλικίας και την σχολική του παρέα ξεκινά την υλοποίηση των μουσικών του οραμάτων. Έτσι δημιουργήθηκε το συγκρότημα ΦΑΤΜΕ. Τo 1989 οι ΦΑΤΜΕ διαλύονται και ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνεχίζει μόνος του το ταξίδι.

Στη διάρκεια της πορείας του κερδίζει την εκτίμηση από μεγάλους ομότεχνούς του, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Σαββόπουλο, οι οποίοι ζητούν τη συμμετοχή του σε συναυλίες και ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές. Επίσης δεν είναι λίγες οι συνεργασίες του με σπουδαίους τραγουδιστές και συνθέτες – στιχουργούς, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Αφροδίτη Μάνου, Σταύρος Λογαρίδης, Νίκος Ζιώγαλας, Μανώλης Φάμελλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Έλλη Πασπαλά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πόλυ Πάνου και άλλοι.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου έχει κάνει έξι δίσκους με τους ΦΑΤΜΕ, δέκα προσωπικούς δίσκους και δύο live albums.

Το καλοκαίρι του 2008 πραγματοποίησε  δύο συναυλίες- γιορτή στο Ηρώδειο όπου με φίλους καλλιτέχνες γιόρτασε τα 30 χρόνια της μουσικής του πορείας.

Μιχάλης Βρέττας βιολί, Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, Νίκος Πασσαλίδης μπουζούκι, τζουράς, ούτι

Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός