Η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» πραγματοποιείται με έργα από σημαντικά μουσεία και φορείς της Ευρώπης όπως Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs καθώς και Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Μουσείου Ιμπρεσιονισμού του Ζιβερνύ (Musée des Impressionnismes de Giverny) και ειδική στο έργο του Signac και του Νεοϊμπρεσιονισμού και η Μαρία-Κουτσομάλλη Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο με κείμενα των Marina Ferretti Bocquillon και Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau, καθώς και της Διευθύντριας του Αρχείου Signac Charlotte Hellman Cachin. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, ξεναγήσεις για το κοινό, ειδικά σχεδιασμένες διαδραστικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν την έκθεση.

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα της έκθεσης «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», οι δυο συνεπιμελήτριες Marina Ferretti Bocquillon και Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau συναντιούνται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για να αναλύσουν διαφορετικές πτυχές του καλλιτεχνικού κινήματος του Νεοϊμπρεσιονισμού σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η Διευθύντρια του Pride 98.6 και του Ellinikos 93.2 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Paul Signac (1863-1935), «Σαιν Τροπέ. Κρήνη στην Πλας ντε Λις», 1895. Λάδι σε καμβά, 65 x 81 εκ. Ιδιωτική Συλλογή