Η νέα εκπομπή του OTE HISTORY, «Κορυφές» επιστρέφει την Τρίτη 26 Ιουλίου και φιλοξενεί μία ακόμη διακεκριμένη προσωπικότητα, τον Νάνο Βαλαωρίτη. Ο οικοδεσπότης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τον υποδέχεται στην πρωτότυπη τηλεοπτική παραγωγή του ΟΤΕ ΤV και συνομιλεί μαζί του για τη ζωή και το έργο του.

Από την Κατερίνα Ηλιάκη

Ο Νάνος Βαλαωρίτης έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη διαδρομή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1921 στη Λωζάνη της Ελβετίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόνης και γρήγορα κατάφερε να διακριθεί με δημοσιεύσεις άρθρων καθώς και μεταφράσεις ποιημάτων σπουδαίων ελλήνων ποιητών όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εμπειρίκος, ο Εγγονόπουλος και ο Γκάτσος.

Στη συνέχεια, εργάστηκε ως καθηγητής, διδάσκοντας συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ενώ παράλληλα διηύθυνε το περιοδικό «Συντέλεια» σε συνεργασία με τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο.

Ξεχώρισε και βραβεύτηκε με πολλές τιμητικές διακρίσεις: Το 1959 του απονεμήθηκε το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο και αρνήθηκε. Ακολουθούν το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982), το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1998) καθώς και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2009) για το σύνολο του έργου του. Ο μεγάλος συγγραφέας λαμβάνει διεθνή αναγνώριση με το βραβείο της Ν.Ρ.Α. (National Poetry Association) το 1996, το οποίο είχε επίσης δοθεί στους Φερλινγκέτι, Γκίνσμπεργκ και άλλους διακεκριμένους ποιητές.

Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Τελευταίο του δοκίμιο είναι το «Ο Όμηρος και το αλφάβητο», έκδοση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2010), το οποίο μεταφράστηκε και στα αγγλικά. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Για μια θεωρία της Γραφής Γ΄» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Περισσότερα για το συγγραφικό του έργο αλλά και την πορεία του θα ακολουθήσουν στην εκπομπή «Κορυφές» την Τρίτη 26 Ιουλίου.

Το επεισόδιο θα διαρκέσει 50 λεπτά και σε επανάληψη το Σάββατο στις 19.00.

Πάρτε μια γεύση παρακολουθώντας το trailer της εκπομπής στο επίσημο κανάλι του OTE TV στο YouTube και συντονιστείτε για να παρακολουθήσετε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση και να γνωρίσετε την πολύπλευρη προσωπικότητα του ποιητή, πεζογράφου, μεταφραστή και δασκάλου.

Το OTE HISTORY είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, αλλά και στο ΟΤΕ REPLAY TV.