Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους και πλέον προικισμένους έλληνες μαέστρους της νεότερης γενιάς. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έναν κατάλογο που ξεπερνά τα διακόσια συμφωνικά έργα και τις τριανταπέντε όπερες.

Από το 2011 ως το 2017 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανανεώνοντας τη σχέση του κοινού με το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας, μέσω υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, εξωστρεφών καλλιτεχνικών-κοινωνικών δράσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και ανάπτυξης δικτύου διεθνών σχέσεων.

Από το 2004 έως το 2011 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θέτοντας στόχους ριζικά ανανεωμένου προγραμματισμού, διείσδυσης στη διεθνή δισκογραφία και περιοδειών στο εξωτερικό.

Από το 2000 ώς το 2004 διατέλεσε Μόνιμος Αρχιμουσικός και Υπεύθυνος Σπουδών στην Όπερα της Ανατολικής Σαξωνίας, στη Γερμανία.

Διαθέτει επίσης ευρεία διδακτική εμπειρία σε Κρατικές Μουσικές Σχολές του Βερολίνου και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς όπερας.

Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Τσεχία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ταϊβάν. Στο κατάλογο των ορχηστρών που διευθύνει συγκαταλέγονται η Συμφωνική του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ρώμης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ, η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου καθώς και η Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Σαγκάης, της Όπερας του Βουκουρεστίου, της Όπερας της Ερφούρτης, της Όπερας του Μπράουνσβάικ, η Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η Ορχήστρα Μπιλκέντ στην Άγκυρα, η Ορχήστρα της Όπερας της Ανατολικής Σαξωνίας κ.α. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλες τις ορχήστρες. Συνεργάζεται επίσης σε τακτική βάση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως διευθυντής ορχήστρας στην Εθνική Όπερα της Σαγκάης στην πρώτη παρουσίαση επί κινεζικού εδάφους, της Όπερας «Η Κόρη του Συντάγματος» του Ντονιτσέτι.

Συμμετείχε ως διευθυντής ορχήστρας σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2007 διηύθυνε την ΚΟΘ σε μία ιστορική εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Έχει διευθύνει στις Αίθουσες Συναυλιών Βέρντι της Φλωρεντίας, Βέρντι του Μιλάνου, στο Smetana Hall και το Rudolfinum στην Πράγα, στην Αίθουσα Αtheneul στο Βουκουρέστι κ.α.

Έχει συνεργασθεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως: Aldo Ciccolini, Paul-Badura Scoda, Κυπριανός Κατσαρής, Shlomo Mintz, Salvatore Accardo, June Anderson, Cheryl Studer, Fazil Say, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Mischa Maisky, Vadim Repin, Μαρτίνο Τιρίμο, Δημήτρη Σγούρο και άλλους.

Το πρώτο CD της ΚΟΘ σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία NAXOS ήταν μια παραγωγή που εγκαινίασε τη νέα σειρά Greek Classics της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας, σε Α΄ παγκόσμια ηχογράφηση έργων Ελλήνων συνθετών. Υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, συνέπραξε ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας Θόδωρος Κερκέζος. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παραγωγή CD με το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Το 2009 κυκλοφόρησε CD της ΚΟΘ και του Μύρωνα Μιχαηλίδη, το οποίο περιλαμβάνει αμιγώς ορχηστρικά έργα του σημαίνοντος ιταλού συνθέτη Ildebrando Pizzetti, μερικά μάλιστα εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση. Το CD αυτό, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στον διεθνή τύπο.

Από τον Μάρτιο του 2012 κυκλοφορεί υπό τη διέυθυνσή του, σε παγκόσμια διανομή από την εταιρεία EMI Classics η ηχογράφηση των κοντσέρτων αρ. 3 και 4 του Μπετόβεν με τον διάσημο πιανίστα Άλντο Τσικολίνι και την ΚΟΘ.

Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για παραγωγές όπερας, συναυλίες και ηχογραφήσεις σε ευρείας κυκλοφορίας έγκριτα περιοδικά, όπως το Diapason, Das Orchester, το Opernwelt, το Fanfare, το Gramophone, και σε μεγάλες εφημερίδες, όπως η Sächsische Zeitung, η Berliner Morgenpost, η Der Tagespiegel,η Corriere della Sera, La Repubblicaκ.α.

Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα και Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου (Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας με Άριστα, 1996) με τον Hans-Martin Rabenstein. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Μιλτιάδη Καρύδη στην Ακαδημία Carl Maria von Weber της Δρέσδης και με τον Simon Rattle (Διευθυντή Φιλαρμονικής του Βερολίνου).

Εκτός από τη μουσική μόρφωση απέκτησε και πανεπιστημιακή, αφού είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Του έχουν απονεμηθεί το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” του περιοδικού Pizzicato (Λουξεμβούργο, 2007), η διάκριση “5 diapason” στο περιοδικό Diapason (Γαλλία, 2009), τιμητική διάκριση για το έτος 2009 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών, καθώς και πολυάριθμα βραβεία από δήμους και φορείς.

Τον Μάιο του 2016 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Links:

http://www.myronmichailidis.net
https://www.theater-erfurt.de/


Διαβάστε επίσης:

Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία