Ο 70χρονος μουσικός από την Αιθιοπία, ο Mulatu Astatke, έρχεται για δύο εκρηκτικά live στο Gazarte, στις 19 και 20 Απριλίου.

Ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί το δικό του μουσικό σύμπαν, καταργώντας τα σύνορα μεταξύ των διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών, ένας σπάνιος μουσικός και δημιουργός του οποίου λένε πως η μουσική… “κάνει καλό στην ψυχή“ (it’s good for the soul). Τα jazz μοτίβα μπλέκονται και συνυπάρχουν με πιο funky αποχρώσεις, οι μελωδίες απλώνονται ατέρμονες και ρυθμικές, αστραφτερές και ταυτόχρονα υπόγειες, πιο εσωτερικές.

‘Ολα αυτά αποτελούν τη μουσική γλώσσα του Mulatu Astatke με αποτέλεσμα τα live του να συνεπαίρνουν με τον ρυθμό και τις εναλλαγές της μουσικής,  να δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα και να απογειώνουν την καλλιτεχνική απόλαυση του κοινού.

Αν και το όνομα του έγινε παγκοσμίως γνωστό από τη σύνθεση “Yegelle Tezeta”, που περιλαμβανόταν στο soundtrack της ταινίας του Jim Jarmusch “Broken Flowers” (2005), ο Αstatke ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους αφρικανούς μουσικούς του 20ου αιώνα με αξιοσημείωτη προσφορά τόσο στην Αιθιοπική μουσική όσο και στη παγκόσμια jazz σκηνή. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ο πατέρας της Ethio–jazz αφού o τολμηρός και ευφάνταστος αυτός καλλιτέχνης χάραξε από νωρίς το δικό του ανορθόδοξο μονοπάτι δοκιμάζοντας και δημιουργώντας ένα νέο είδος από την μίξη της jazz, της latin και της psychedelia κρατώντας πάντα στον πυρήνα παραδοσιακά αιθιοπικά μοτίβα.

Αν όμως ψάξει κανείς στο παρελθόν του Mulatu θα ανακαλύψει ότι ο Αφρικανός μουσικός έχει πίσω του μια διόλου ευκαταφρόνητη παιδεία στην οποία στηρίζει και με την οποία μπολιάζει ό,τι νέο δημιουργεί. Αν και γεννήθηκε στην Αιθιοποία εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη. Υπήρξε ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στο περίφημο Μουσικό Κολέγιο του Μπέρκλει. Ο Astatke (παίζει βιμπράφωνο) έχει συνεργαστεί με κορυφαίους jazz μουσικούς όπως ο Duke Ellington κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ενώ ανέδειξε ως παραγωγός πολλούς καλλιτέχνες της Ανατολικής Αφρικής, ανάμεσά τους και ο Mahmoud Ahmed. Η 4η έκδοση της σειράς Ethiopiques αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στις προσωπικές του συνθέσεις και, μετά και την επιτυχία του soundtrack της ταινίας του Jarmusch, τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό που ανακάλυψε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, ένα αληθινό διαμάντι.

Θα είναι μεγάλη η ευχαρίστηση όλων όσων θα τον υποδεχτούν στην Αθήνα, στη σκηνή του Gazarte, στις 19 και στις 20 Απριλίου. Το να βλέπεις έναν καλλιτέχνη – της ηλικίας του Mulatu Astatke με τόσο πλούτο και τέτοια μουσικά του επιτεύγματα – να σπρώχνει, στην κυριολεξία – τον εαυτό του καλλιτεχνικά διαρκώς μπροστά αναζητώντας το επόμενο βήμα, είναι αληθινή εμπειρία και μάθημα ζωής. Μην τον χάσετε!