Το club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τον Μπάμπη Τσέρτο για μια μοναδική λαϊκή και ρεμπέτικη βραδιά το Σάββατο …

26 Μαΐου 2012.

Ο Μπάμπης Τσέρτος σ΄ ένα ιδιαίτερα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τραγούδια του Άστεως από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Πολλά από αυτά είναι από την προσωπική του δισκογραφία και περιλαμβάνουν: Ρεμπέτικα, Σμυρνέικα, Ελαφρά, “Έντεχνα Λαϊκά”,  Λαϊκά, αλλά και της νεότερης μουσικής σκηνής που πολλοί από την Θεσσαλονίκη καθόρισαν, όπως: Παπάζογλου, Μάλαμας κ.α.

 
Μαζί του η Ειρήνη Τουμπάκη και η ορχήστρα με τους Μάνο Γρυσμπολάκη (ακορντεόν-τραγούδι), Δημήτρη Ρέππα (μπουζούκι- τραγούδι), Μιχάλη Δανιά (βιολί), και Θόδωρο Κυδωνιεύς (κιθάρα) όπου παίζοντας και τραγουδώντας θα μας δείξουν την ομορφιά της συνύπαρξης όλων αυτών των ειδών του Αστικού μας τραγουδιού.

 
Βιογραφικό

Ο Μπάμπης Τσέρτος γεννήθηκε στα Τρόπαια του Νομού Αρκαδίας. Σε ηλικία 17 ετών έρχεται στην Αθήνα, όπου κατοικεί πλέον μόνιμα. Παρ\’ ότι από πολύ μικρός τραγουδάει και ψέλνει επιθυμεί και να σπουδάσει. Το 1974 εισάγεται στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ήμουν πολύ τυχερός που στην οικογένειά μου τραγουδούσαν όλοι πολύ καλά, ο δε πατέρας μου έπαιζε και μαντολίνο. Ήμουν επίσης τυχερός που μεγάλωσα στα Τρόπαια, που ήταν πάντα εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, για την περιοχή. Μου έχουν μείνει πολλά γλέντια αξέχαστα, γλέντια όπου μπορούσαμε να ακούσουμε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού». 

 
Ως φοιτητής πια, ο Μπάμπης Τσέρτος ζει την «αναβίωση» του ρεμπέτικου τραγουδιού, μαθαίνει μπουζούκι και συμμετέχει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά. «Η ζωή μου δένεται πλέον έντονα με τη μουσική, κάθε βράδυ σχεδόν γλεντάμε στις ταβέρνες της εποχής παίζοντας και τραγουδώντας με την παρέα μας. Η σκέψη όμως να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι ήταν ακόμα, μακριά».

 
Όμως όταν στην δεκαετία του 80 άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος βρίσκεται να δουλεύει ως επαγγελματίας στην ταβέρνα «Οι φίλοι» στην Κυψέλη. Από τότε κάνει συνεχώς εμφανίσεις, έχοντας την τύχη να προλάβει να συνεργαστεί με μεγάλους ερμηνευτές και δημιουργούς του Ρεμπέτικου όπως, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τάκης Μπίνης, η Άννα Χρυσάφη, η Καίτη Γκρέυ, ο Κώστας Καπλάνης, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, ο Κούλης Σκαρπέλης, ο Χοντρονάκος, αλλά και με νεότερους όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Στέλιος Βαμβακάρης, η Μαριώ, ο Αγάθωνας κ.α. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές και δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού όπως : η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, η Βιτάλη, ο Νταλάρας, ο Θαλασσινός, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αηδονίδης, η Θεοδοσία Στίγγα, η Σωτηρία Λεονάρδου κ.α. 

 
Το 2002 πήρε το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή του ρεμπέτικου από τα “Κορφιάτικα Βραβεία” και το 2003 το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου με το “Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής”, στα βραβεία “Αρίων”. 
 

 
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με την «Εστουδιαντίνα» παρουσιάζοντας το μεγάλο μουσικό πλούτο της Σμυρνέικης παράδοσης. Συμμετείχε δε στο δίσκο «Smyrne» της Εστουδιαντίνας που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών παίρνοντας μάλιστα και το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου στα βραβεία “Αρίων”. 

 
Επίσης τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Μαντολινάτα Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας», με την οποία έχει δώσει σειρά συναυλιών σε διάφορα θέατρα αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες. Αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής είναι η συμμετοχή του στο CD «Διαδρομές», σε μουσική Χρ. Νικολόπουλου και στίχους Φ. Λάδη που αναφέρεται στις γειτονιές της Αθήνας. Είναι μια ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία της Μαντολινάτας στην Εθνική Λυρική Σκηνή. 

 
Έχει 10 προσωπικούς δίσκους: “Άτιμη Τύχη”, “Ερωτοπούλειον”, “Τα νειάτα τα μπερμπάντικα”, “Το μερακλήδικο πουλί”, “Της λυγερής απέναντι”, “Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής”, “Το μονοπάτι”, “Ο Μπάμπης Τσέρτος τραγουδά Μιχάλη Σουγιούλ”, “Στου παραδείσου το βυθό” και “Τρία έργα – Επτά τραγούδια”, καθώς επίσης και πολλές συμμετοχές.