Η μόνιμη έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα» με θέμα τη ζωή και το έργο του λόρδου Βύρωνα, αποτέλεσμα της πολύχρονης γόνιμης συνεργασίας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που ανέλαβε τη μουσειολογική μελέτη, και της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19.4.2024 στις 11:30 π.μ., στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Μεσολόγγι και εντάσσεται στο πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου του Δήμου Μεσολογγίου για το έτος 2024. Είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στην προσωπικότητα του Λόρδου Μπάιρον και στη σχέση του με την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της έκθεσης:

Η έκθεση διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες.

Κατά την είσοδό του στο Μουσείο τον επισκέπτη υποδέχεται ένα χρονολόγιο με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Βύρωνα. Η πρώτη ενότητα εστιάζει στα πρώτα χρόνια του ποιητή, στη ζωή του στην Αγγλία και στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, σε πρόσωπα που συνάντησε και τόπους που επισκέφθηκε.

Ακολούθως, η δεύτερη ενότητα εστιάζει στη μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, στις σχέσεις του με την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, στην έλευση και στην παραμονή του Μπάιρον στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του. Επιπλέον, στην ενότητα αυτή γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού φιλελληνικού κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Επανάστασης, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην επιρροή της ποίησή του στο ευρύτερο κίνημα του Ρομαντισμού και στους φανταστικούς ήρωες που δημιούργησε και με τους οποίους ταυτίστηκε. Παρουσιάζονται τα έργα του που έχουν αναφορές στη σύγχρονή του Ελλάδα και που επέδρασαν στη ενίσχυση του φιλελληνικού αισθήματος στην Ευρώπη αλλά και ο εξοπλισμός που ο ίδιος έφερε μαζί του στην Ελλάδα με την πρόθεση να πολεμήσει και να δοξαστεί στο πεδίο της μάχης.

Τέλος, η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του λόρδου Μπάιρον. Στην επιρροή που άσκησε στην Τέχνη, σε ποικίλες μορφές διακοσμητικών τεχνών. Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερος λόγος στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Μεσολόγγι στην εκατονταετηρίδα από τον θάνατό του.

Ποικίλα κειμήλια, όπως ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, όπλα, αντικείμενα φιλελληνικής παραγωγής, έγγραφα, φωτογραφίες κ.ά, από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου παρουσιάζονται στην έκθεση. Ενώ υλικό παραχώρησαν επίσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, η Συλλογή του John Murray, η Βιβλιοθήκη Τοπικής Ιστορίας του Νόττινχαμ, καθώς και ιδιώτες.

Η ταυτότητα της έκθεσης:

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
    Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ & ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
    Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου
    ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ & ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
    Νατάσα Καστρίτη
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
    Νερίνα Κιοσέογλου
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ
    Μαίρη Καπότση
    Παναγιώτης Προσαλέντης
    Νικολέττα Τασιούλη
    Ελένη Κατσαδούρη
  • ΑΝΑΡΤΗΣΗ & ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ
    Κωνσταντίνος Τσούρμας
    Κώστας Γούσιος, Νίκος Χατζής
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
    Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
    Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
    Δημήτρης Παπάζογλου
  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
    Μάνος Παρταράκης
  • ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
    Μαρκος Κουτσουλάφτης, Κωνσταντίνος Μπεζεριάνος

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ο Τζωρτζ Γκόρντον, 6ος βαρόνος Μπάιρον σε νεαρή ηλικία. Ελαιογραφία, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο