Υπάρχει τρόπος να μελετήσουμε το διάστημα; Μάλλον δύσκολο. Υπάρχει όμως ένας τρόπος, μόνο εάν περιμένουμε υπομονετικά να έρθει το «διάστημα στη Γη». Και πώς; μελετώντας τους μετεωρίτες, δηλ. τους διαστημικούς βράχους, οι οποίοι, αφού προσκρούσουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας, περισυλλεγούν με συγκεκριμένο τρόπο.

Ένα τέτοιο κομμάτι αστεροειδούς, ηλικίας 4,56 δισεκατομμυρίων ετών, ολοκλήρωσε τηv περιπλάνησή του στο Διάστημα τον Ιούνιο του 1818, όταν παγιδεύτηκε από το βαρυτικό πεδίο της Γης και έπεσε σε μια περιοχή κοντά στην πόλη των Σερρών. Ο μετεωρίτης αυτός, ονομάστηκε SERES και είναι ο μοναδικός που έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος. Ο μετεωρίτης SERES (βάρους 4,65 κιλών) θα ταξιδέψει συνοδεία του επιμελητή Dr. Ludovic FERRIERE, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και θα εκτεθεί στο Μουσείο των Ηρακλειδών από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. Αυτές τις πέντε ημέρες το Μουσείο θα παρατείνει το ωράριό του ως τις 9:00μμ.

Ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, επικ. Καθηγητή Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που συμμετείχε ως μέλος της Αποστολής Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Μαζί με άλλα 7 μέλη της αποστολής, συνέλλεξαν 263 μετεωρίτες, από το βαθύ πεδίο της Ανταρκτικής, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον Νότιο πόλο. Η περιπέτειά του διήρκησε 80 ημέρες, με αφετηρία την Αθήνα και κατάληξη την ομορφότερη έρημο του πλανήτη μας, την Ανταρκτική. Το ταξίδι του αποτυπώνεται, μέσα από τον ευαίσθητο φακό του, στην έκθεση φωτογραφίας «80 ημέρες στην Ανταρκτική» που θα εκτίθεται από 7 Νοεμβρίου 2018 έως 30 Νοεμβρίου 2018 στο Μουσείο των Ηρακλειδών.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ομιλίες τριών διακεκριμένων επιστημόνων ως εξής

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου: Αντώνης Ν. Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Κατάκτηση του Διαστήματος: Εφικτή ή Ουτοπία;»

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου: Πιέρρος Παπαδέας, Ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation “Going to space – the libre way”

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου: Ιωάννης Μπαζιώτης, Επικ. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών «80 ημέρες στην Ανταρκτική» και από εργαστήρια που θα δώσει ο ίδιος ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και την

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις αίθουσες του Μουσείου Ηρακλειδών, για ηλικίες 15 ετών και άνω.

Η όλη διοργάνωση είναι αποτέλεσμα μια άριστης συνεργασίας μεταξύ πολλών φορέων ώστε να αναδειχθεί αυτό το μοναδικό έκθεμα στο αθηναϊκό κοινό.

Συντελεστές

Συν-διοργανωτές: Μουσείο των Ηρακλειδών, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Dr. Ludovic Ferriere, Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης
Επιμέλεια: Ελένη Γραμματικοπούλου