Ο κύκλος ανοίγει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με το πρώτο από τα τέσσερα ρεσιτάλ, στο οποίο θα ακουστούν δύο από τις πιο αγαπητές σονάτες του Μπετόβεν, η Καταιγίδα και η Βάλντσταϊν. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν νεανικά έργα του, όπως το Ρόντο σε ντο μείζονα, που ο λαμπρός γερμανός συνθέτης έγραψε σε ηλικία 12 ετών, και οι Παραλλαγές στο αγγλικό πατριωτικό τραγούδι «Ο Θεός σώζοι τον βασιλέα» (ο μετέπειτα εθνικός ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας).

Ο Μαρτίνος Τιρίμος θεωρείται αυθεντία του βιεννέζικου κλασικισμού, με τεράστιο ρεπερτόριο. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 60 ηχογραφήσεις (άπαντα Μότσαρτ, Σούμπερτ, Ντεμπυσσύ, Σοπέν κ.ά.), ενώ φέτος ηχογραφεί όλα τα έργα Μπετόβεν για πιάνο σε ενιαία έκδοση με 16 CD.

Μια δελεαστική πρόταση από το Μέγαρο περιμένει όσους και όσες επιθυμούν να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις θέσεις τους και για τα δύο ρεσιτάλ του κορυφαίου σολίστ με έργα Μπετόβεν της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου (5.12.2019 και 6.5.2020).

Tο πρόγραμμα του πρώτου σεσιτάλ…

… αρχίζει με το γοητευτικό και μελωδικό Ρόντο σε ντο μείζονα, WoO48 που ο λαμπρός γερμανός συνθέτης έγραψε σε ηλικία 12 ετών. Ακολουθεί η συλλογή Επτά χοροί στο ρυθμό του λέντλερ, WoO11 (λέντλερ/Ländler: πρόδρομος του βαλς), η οποία ήταν παραγγελία της αίθουσας Redoutesaal, ενός από τους δημοφιλέστερους χώρους συναντήσεων της Βιέννης στα τέλη του 18ου αιώνα. Θαυμαστής της βρετανικής μουσικής παράδοσης και φίλος του Σκωτσέζου Τζορτζ Τόμσον, μανιώδους συλλέκτη λαϊκών τραγουδιών, ο Μπετόβεν εμπνεύστηκε από τη λαϊκή φωνητική παράδοση της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας μια σειρά συνθέσεις.

Μία από αυτές είναι και οι Επτά Παραλλαγές στο αγγλικό λαϊκό τραγούδι «Ο Θεός ας σώζει τον Βασιλέα» σε ντο μείζονα, WoO78, που θα παρουσιαστεί από τον Μαρτίνο Τιρίμο στο ρεσιτάλ του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 5 Δεκεμβρίου. Ακολουθεί η Σονάτα για πιάνο αρ. 17 σε ρε ελάσσονα, έργο 31, αρ. 2, γνωστή και ως «Καταιγίδα» ή «Τρικυμία», μία από τις διασημότερες παρτιτούρες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Αντλεί την έμπνευσή της από την Τρικυμία του Σαίξπηρ, αλλά το προσωνύμιο αυτό της δόθηκε μετά τον θάνατο του συνθέτη. Όπως γράφει ο Μαρτίνος Τιρίμος στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της εκδήλωσης, το πρώτο «μέρος διαπερνάται από σφρίγος και ταραγμένη, νευρώδη έκφραση».

H Πολωνέζα σε ντο μείζονα, έργο 89, που παρουσιάζεται στη συνέχεια –χορός του συρμού την εποχή του Ρομαντισμού– είναι η μοναδική που συνέθεσε ο μεγάλος μουσουργός και είναι αφιερωμένη στην αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Έργο ορόσημο για την πιανιστική φιλολογία, η περίφημη «Waldstein» (Σονάτα για πιάνο αρ. 21 σε ντο μείζονα, έργο 53) γράφτηκε το 1804 και αφιερώθηκε από τον Μπετόβεν στον φίλο και υποστηρικτή του, κόμη Βάλντσταϊν.

Ο Μαρτίνος Τιρίμος…

… άρχισε νωρίς τη μουσική του σταδιοδρομία, τόσο ως πιανίστας (από την ηλικία των οκτώ ετών) όσο και ως μαέστρος. Στα δώδεκα διηύθυνε επτά φορές την Τραβιάτα σε φεστιβάλ ιταλικής όπερας στη Κύπρο με ορχήστρα και σολίστ από τη Σκάλα του Μιλάνου. Περιοδεύει συχνά από την Ευρώπη έως την Ιαπωνία, την Κίνα και την Αμερική. To ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ογδόντα κοντσέρτα και όλα τα έργα των μεγάλων συνθετών. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής (Φιλαρμονική Βιέννης, Στάατσκαπελλε της Δρέσδης, Γκεβάντχαους της Λιψίας, Συμφωνική Λονδίνου, Φιλαρμόνια κ.ά.) και έχει συμπράξει με σημαντικούς αρχιμουσικούς (Μπαρμπιρόλλι, Μπουλτ, Μπιτσκόφ, Μάρρινερ, Μαζούρ, Νόρρινγκτον, Σάιμον Ράτλ, Ζάντερλινγκ κ.ά.).

Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν τα άπαντα για πιάνο των Μότσαρτ, Ντεμπυσσύ και Γιάνατσεκ, τις 21 σονάτες του Σούμπερτ και τα κοντσέρτα για πιάνο των Μπραμς, Σοπέν, Μότσαρτ, Ραχμάνινοφ και Τίπετ (με μαέστρο τον Τίπετ). Tο 1995 του απενεμήθη ο Χρυσός Δίσκος για το Κοντσέρτο αρ. 2 του Ραχμάνινοφ και τη Ραψωδία του Παγκανίνι. Με αφορμή τη 250ή επέτειο από τη γέννηση του Μπετόβεν, ο Μαρτίνος Τιρίμος, τον Οκτώβριο του 2019, ηχογράφησε τα Άπαντα για πιάνο του Μπετόβεν σε ενιαία έκδοση με 16 CD. Ο γερμανός κριτικός Κάρστεν Ντύρερ, έγραψε: «Αυτή η έκδοση, που ανοίγει την αυλαία του Έτους Μπετόβεν, αποτελεί επίτευγμα.»

Οι συνθέσεις του Μαρτίνου Τιρίμου περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία Οδύσσεια. Από το 2002 πραγματοποιεί συναυλίες μουσικής δωματίου περιοδεύοντας εκτεταμένα με το τρίο του, το Rosamunde Trio, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Καθοδηγεί μουσικά ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες, δώδεκα από τους οποίους έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχοντας διδάξει σε σεμινάρια τελειοποίησης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Ιταλία, κατέκτησε τον τίτλο του μεγάλου διδάσκαλου (master) που εμπνέει τους μαθητές του να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα ερμηνείας και έκφρασης. Tο 2010 έδωσε 100 συναυλίες. Μεταξύ άλλων, ερμήνευσε όλο το πιανιστικό έργο του Σοπέν στο Kings Place του Λονδίνου (σε 10 συναυλίες), το οποίο παρουσιάστηκε και σε άλλες χώρες.

Το 2015 έπαιξε όλα τα έργα του Σούμπερτ στον ίδιο χώρο, ενώ το 2016 ερμήνευσε σε σειρά συναυλιών στο St John’s Smith Square του Λονδίνου όλα τα μεγάλα έργα για κουιντέτο με πιάνο του ίδιου συνθέτη σε συνεργασία με διακεκριμένα κουαρτέτα εγχόρδων. Το 2011 τιμήθηκε για τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα με το Βραβείο του Ιδρύματος Νέμιτσα.

Τα προγράμματα των δύο ρεσιτάλ της καλλιτεχνικής περιόδου 2019 – 2020

5.12.2019

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Ρόντο σε ντο μείζονα, WoO48
Επτά χοροί Λέντλερ, WoO11
Επτά Παραλλαγές στο αγγλικό λαϊκό τραγούδι
“God Save the King”, WoO78
Σονάτα αρ. 17 σε ρε ελάσσονα, έργο 31, αρ. 2, «Η καταιγίδα»
Πολονέζα σε ντο μείζονα, έργο 89
Σονάτα αρ. 21 σε ντο μείζονα, έργο 53, “Waldstein”

6.5.2020

Andante (favori) σε φα μείζονα, WoO57
Σονάτα σε φα ελάσσονα, έργο 57 “Appassionata”
33 Παραλλαγές Diabelli, έργο 120