Το βιβλίο της Γελένα Λένγκολντ Ο μάγος του λούνα Παρκ είναι μια συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει δεκατρείς ιστορίες για την αγάπη μέσα από τις εσωτερικές συγκρούσεις που μπορεί να δημιουργεί το ανεκπλήρωτο του έρωτα, η απώλεια, η διεκδίκηση, οι αντιμαχίες, η ευφορία του έρωτα, το σεξουαλικό πάθος και κυρίως το όνειρο ενός άκρατου ερωτισμού που διαπνέει τη ζωή όσο και τα ίδια τα κείμενα. Η συγγραφέας στέκεται σε μια διακριτική και διακριτή απόσταση και παρατηρεί τα τεκταινόμενα. Εισχωρεί με άνεση στις προσωπικές αναπολήσεις των ηρώων της, στις εσώτερες και βαθύτερες ομολογίες τους, στην ψυχοσύνθεσή τους. Αφουγκράζεται τις πιο μύχιες σκέψεις τους και παρατηρεί κάθε τους κίνηση που διαγράφει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις τους και τους ευσεβείς πόθους τους.

Οι ήρωές της είναι άνθρωποι ήρεμοι και γι’ αυτό τον λόγο η συγγραφέας ακολουθεί τη δική τους υπόσταση σε μια ήπια αφήγηση που αναδεικνύει περισσότερο από όλα τον πηγαίο ερωτισμό τους. Ένας ερωτισμός ο οποίος πηγάζει από την πιο βαθιά τους εσωτερική ανάγκη αλλά καλύπτει, διαχεόμενος, κάθε τους κίνηση και επηρεάζει το πεπρωμένο τους, φανερώνοντας ταυτόχρονα όλες τις αλήθειες που κρύβονται μέσα τους, άλλοτε τις πιο ενδόμυχες, μερικές φορές τις πιο άβολες. Η συγγραφέας τολμά να δημιουργήσει κείμενα γράφοντας τις ιστορίες της συχνά με έναν άκρατο ρεαλισμό που στιγματίζει την αναγνωστική διαδικασία, άλλοτε πάλι με ωμότητα, ή με μια πηγαία δόση μυστηρίου που εξάπτει τη φαντασία. Κάποτε με μια τρυφερή ενσυναίσθηση. Πάντοτε όμως χρησιμοποιώντας μια συνειδητή επιλογή αφηγηματικών τεχνικών που στοχεύουν στη μεθοδευμένη αναδίπλωση του ψυχογραφήματος των ηρώων και στην εκμετάλλευση της παραμικρής λεπτομέρειας προς όφελος της διήγησης.

Στο εξαιρετικό διήγημα με τον τίτλο ZUGZWANG η συγγραφέας επιδίδεται σε μια καταιγιστική απόδοση μιας άτυπης παρτίδας σκάκι όπου θύμα και θύτης αλληλοδιασταυρώνουν τις κινήσεις τους με το θύμα να είναι υποχρεωμένο να κάνει την τελευταία κίνηση που όμως θα τον οδηγήσει στην ήττα, ώστε οι ήρωες να γνωρίσουν ότι «η αγάπη καμιά φορά έχει ένα άσχημο πρόσωπο. Αλλά η ψυχή της βρίσκεται πάντα σε μια κατάσταση τελειότητας» και πως οι άνθρωποι καλούνται συχνά να παίξουν έναν ρόλο προδιαγεγραμμένο από τον θύτη χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, κυρίως όταν οι αντιστάσεις τους χαλαρώνουν, ενώ στο ομώνυμο με τη συλλογή διήγημα, στον μάγο του λούνα παρκ ο εκμαυλισμός μετατρέπεται σε τέχνη και οι αισθήσεις σε αυταπάτη.

Στο τέλος της συλλογής η συγγραφέας έχει ένα διήγημα που τιτλοφορρείται «Με την πρόφαση της ποιοτικής λογοτεχνίας». Η αφήγηση συνδιαλέγεται με τον Άμος Οζ, τον Κροάτη ποιητή Ζβόνιμιρ Γκόλομπ, τον Μπορίς Λεονίντοβιτς Παστερνάκ, τον Ρώσο, νομπελίστα συγγραφέα, τον σημαντικό Γάλλο ποιητή Λουί Αραγκόν, τον, επίσης Γάλλο συγγραφέα, Jean Marcel Adolphe Bruller. Η συγγραφέας σε ένα πραγματικά απολαυστικό κείμενο αναδεικνύει τη σχέση των ανθρώπων με τη λογοτεχνία. Τι συμβαίνει στον άνθρωπο εκείνον που επιλέγει να ζει μέσα στα βιβλία, όπως γράφει χαρακτηριστικά. Ο επαναπροσδιορισμός ενός ατόμου μέσα από τις σελίδες ενός αγαπημένου βιβλίου που οδηγεί στον καθορισμό μιας προσωπικής ταυτότητας και ταυτόχρονα στην επιλογή μιας συνειδητής συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους είναι συγκεκριμένος και γι’ αυτό καθοριστικός απέναντι στο τέλος κάθε ατομικής ιστορίας. Άλλωστε, όπως γράφει στην τελευταία φράση του βιβλίου της: «Ένας έμπειρος αναγνώστης ποιοτικής λογοτεχνίας, όμως, ξέρει ότι κάθε παράγραφος είναι απλώς ένα μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης ιστορίας που δεν έχει τελειώσει ακόμα, και που το τέλος της δεν έχει γραφτεί ακόμα».

Η Γελένα Λένγκολντ είναι γνωστή Σέρβα συγγραφέας, εντούτοις συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις Βακχικόν. Τη μετάφραση του βιβλίου, η οποία δίνει ένα ρέον κείμενο που κυλά στην ελληνική γλώσσα απρόσκοπτα και μεταφέρει με ακρίβεια την ομορφιά της διήγησης, υπογράφει ο Γιώργος Γκούμας. Η συγγραφέας, ωστόσο, έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία έως τώρα τα οποία περιλαμβάνουν οχτώ ποιητικές συλλογές, έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα και τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει διακριθεί στον χώρο με διάφορα, σημαντικά βραβεία. Είναι κάτοχος, επίσης του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο τιμήθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο της το 2011.

Διαβάστε επίσης:

Γελένα Λένγκολντ – Ο μάγος του λούνα παρκ