Στο μεγαλειώδες φινάλε της εποποιίας του Λαβύρινθου, ο Τόμας αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς, που έχουν αποδράσει, στην τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή τους μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WCKD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος λαβύρινθος από όλους. Όποιος καταφέρει να βγει ζωντανός, θα πάρει απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχαν οι Γκλέιντερς από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στον λαβύρινθο.

Από το βιβλίο στην ταινία

Αν και ο αγώνας ενάντια στη WCKD ξεκινά στο τρίτο βιβλίο, ο Ουές Μπολ Μπολ θεώρησε σκόπιμο να προετοιμάσει το κινηματογραφικό κοινό ήδη από τη δεύτερη ταινία, ξεφεύγοντας έτσι λίγο από την αρχική ιδέα του συγγραφέα.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ακριβώς όπως στο βιβλίο αλλά είναι εμπνευσμένα από αυτό. Και είμαστε πολύ τυχεροί που ο Τζέιμς (Ντάσνερ) συμφώνησε στις δημιουργικές αλλαγές που προτείναμε» αναφέρει ο Μπολ με ευγνωμοσύνη για την ελευθερία που του παραχωρήθηκε, διευκρινίζοντας:  «Το τρίτο βιβλίο διακατέχεται από την ιδέα της αντίστασης, μιλά για μια ομάδα που πάει κόντρα στην WCKD. Εγώ όμως σκέφτηκα «Δε θα ήταν καλύτερο να παρουσιάσουμε αυτή την ιδέα νωρίτερα;» κι έτσι την εμποτίσαμε ήδη από τη δεύτερη ταινία».

«Οι θαυμαστές του βιβλίου είναι πολύ αφοσιωμένοι και πιστοί στις ιστορίες, ωστόσο κάποια πράγματα δουλεύουν καλύτερα στον κόσμο του σινεμά. Ο Ουές Μπολ ήταν καταπληκτικός στο να βρει ποια είναι αυτά και γι’ αυτό πιστεύω ότι οι θαυμαστές των βιβλίων θα αγκαλιάσουν τις δημιουργικές παρεμβάσεις του» σχολιάζει ο συγγραφέας των βιβλίων, Τζέιμς Ντάσνερ.

Βασικοί συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ουές Μπολ

Ηθοποιοί: Ντίλαν Ο’Μπράιαν, Κάγια Σκοντελάριο, Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Άινταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι, Μπάρι Πέπερ,  Ουίλ Πούλτερ, Πατρίσια Κλάρκσον

Διάρκεια: 122’