Το 1982, ο Μάρκος Σιµώτας –τριαντάρης δικηγόρος, πότης και γυναικάς, αλλά και γιoς εκτελεσθέντος ήρωα της Εθνικής Αντίστασης– τοποθετείται µε απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου Κυβερνήτης στον Άγιο.

Πηγαίνει στην αποικία µε μοναδική του φιλοδοξία να περάσει τρία ξένοιαστα χρόνια. Σταδιακά ωστόσο δένεται µε τον τόπο και µε τους κατοίκους του, ερωτεύεται και στο τέλος ταυτίζει τη μοίρα του µε τη μοίρα του Αγίου. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο γιος του ιχνηλατεί την πορεία του, προσπαθώντας να µπει στη θέση του και να διαλευκάνει το μυστήριο ενός χαμένου παιδιού.

«… Η ιστορία µου δεν είναι μια ερωτική ιστορία, ένα ρομάντζο µε αποτρόπαια κατάληξη. Όπως δεν είναι και η ιλαροτραγωδία ενός ανθρώπου που την ψωνίζει σταδιακά µε την εξουσία και µε το πεπρωμένο του. Όχι. Ο νους µου ούτε θόλωσε ούτε και ψήλωσε ποτέ υπέρ το δέον. Παρέμεινα έως τη στερνή µου ώρα στο νησί του Αγίου κύριος του εαυτού µου, πρώτος υπεύθυνος για όσα µου και τους συνέβησαν… “Τότε τι είναι η ιστορία σου;” θα ρωτήσεις δικαίως. Εσύ µόνο θα αποφανθείς, φίλε αναγνώστη, αφού φτάσεις στο τέλος της. Εσύ θα εκδώσεις την οριστική ετυµηγορία…»

Ο Άγιος αποτελεί µια παράλληλη Ελλάδα, µια µικρογραφία της µητέρας πατρίδας, που την παραµορφώνει αλλά και την φωτίζει λοξά. Απ’ τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ιστορικά πρόσωπα –σαν τον Μανώλη Χιώτη– σε εντελώς απροσδόκητους ρόλους. Στο βάθος όµως, ο Χ.Α. Χωµενίδης διηγείται τη σπαρακτική περιπέτεια ενός ανθρώπου που πίστεψε ότι µπορεί να φέρει τον κόσµο στα µέτρα του.
«Όσο για κείνη την ιστορία υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η καλύτερη όμως είναι πάντα αυτή που κλαις», όπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης.
«… Η νήσος Άγιος κείται εις τον Ατλαντικόν Ωκεανόν, εις τα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Ανεκαλύφθη υπό του Χριστοφόρου Κολόµβου –κατά το πρώτο του ταξείδι, τον Οκτώβριο του 1492– και προσηρτήθη στις Ηνωµένες Πολιτείες το 1801, υπό το όνοµα Άγιος Πατρίκιος (Saint Patrick). Το 1864, ως ένδειξη ευγνωµοσύνης διά την συµµετοχήν τάγµατος Μανιατών εκ Γυθείου εις τον Αµερικανικόν Εµφύλιον Πόλεµον, ο πρόεδρος Αβραάµ Λίνκολν εδώρησε την νήσον εις την Ελλάδα, η οποία την µετονόµασε εις “Άγιος ο Θεός”, επί το συντοµώτερον “Άγιος”.

Αύτη υπήρξε η πρώτη και µόνη υπερποντία κτήσις µας, την οποίαν –παρά την απόστασιν– η Εκκλησία, ο Βασιλεύς και ο λαός ανέκαθεν περιέβαλλον µε στοργή και µε φροντίδα. Πληθυσµός (απογραφή 1958): 41.812 κάτοικοι. Πρωτεύουσα: Τριχερούσα. Πρώτος κυβερνήτης του Αγίου διετέλεσεν ο εγγονός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στρατηγός Θεόδωρος Φαλέζ Κολοκοτρώνης…»

Γεννημένος το 1966 στην Αθήνα, ο Χ. Α. Χωμενίδης έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή. Το 1993 εξέδωσε το «Σοφό Παιδί». Ακολούθησαν άλλα έξι μυθιστορήματα και δεκάδες διηγήματα, που μεταφέρθηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τούρκικα, και στα εβραϊκά. Ο Χ. Α. Χωμενίδης ζει μεταξύ Κυψέλης και Γαρίτσας και επιμένει να ελπίζει πάντα στο καλύτερο.