Σήμερα, οι Έλενα Τοπαλίδου, Κωνσταντίνος Ρήγος και Γιώργος Μάτσκαρης ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ειλικρινή, τολμηρά, ζωντανά. Όπως και οι ίδιοι οι αφηγητές. Οι ιστορίες του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνου Ρήγου, της εμβληματικής χορεύτριας, καθηγήτριας κλασικού μπαλέτου στη Σχολή Χορού της ΕΛΣ και ηθοποιού, Έλενας Τοπαλίδου και του Διευθυντή Σπουδών της Σχολής Χορού της ΕΛΣ Γιώργου Μάτσκαρη ακούγονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Δεν εξαντλούνται στη γνωστή συνταγή της ερώτησης «τι σημαίνει για σένα ο χορός»… Διηγούνται αληθινά περιστατικά από τη ζωή τους πάνω και πέρα από τη σκηνή…

Ο γύρος του κόσμου με τον χορό

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Θυμάται στο podcast του istorima.org τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό με το Χοροθέατρο Οκτάνα. Το 1998 στην Τιφλίδα της Γεωργίας με την παράσταση «Ορφέας και Ευριδίκη». Το επόμενο στη Μπογκοτά. Ώσπου, το 2000 ταξιδεύουν στο Καράκας της Βενεζουέλας με την παράσταση «Ring». Ένα από πιο επεισοδιακά ταξίδια… Φτάνουν στο αεροδρόμιο, περιμένουν τις βαλίτσες και δεν βγαίνει, καμία. Ούτε μία. Κοστούμια, μουσικές, τίποτα… Ακούστε τον Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνο Ρήγο να περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες να βρεθούν οι βαλίτσες ή άλλα κοστούμια εκτός από τα φτερά της «Μις Βενεζουέλα»…

Ακούστε το εδώ

Παλεύοντας με το σώμα μου

Η εμβληματική χορεύτρια Έλενα Τοπαλίδου έχει συνεργαστεί αρκετά χρόνια με την Οκτάνα, την ομάδα του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ο ίδιος της αφιέρωσε το 1999 την παράσταση «Η κυρία με τις καμέλιες», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και της χάρισε το πρώτο βραβείο της καλύτερης χορεύτριας.

Η Έλενα Τοπαλίδου, έχει διαπρέψει σε μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις σύγχρονου χορού. Έχει όμως την ίδια στιγμή ζήσει και τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του χορού. Την αναγνώριση, τη χαρά αλλά και την ακραία σωματική καταπόνηση και την αυστηρή πειθαρχία.

Η καθηγήτρια, εδώ και μια 10ετία, κλασικού μπαλέτου στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ηθοποιός Έλενα Τοπαλίδου, εξομολογείται με τόλμη στο istorima.org τη μάχη της με τη διατροφική διαταραχή και τις δύσκολες στιγμές που έζησε μέσα και έξω από τον χορό.

Ακούστε το εδώ

«Όλα μπορούν να γίνουν στον χορό»

Ο Γιώργος Μάτσκαρης δεν σκέφτηκε ποτέ ότι θα τον κέρδιζε ο χορός. Η παιδική του φίλη αποφάσισε να δώσει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κι εκείνος την ακολούθησε. Ευτυχώς. Σήμερα, είναι Διευθυντής της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κι αξιολογεί εκείνος υποψήφιους χορευτές και χορεύτριες. Στο istorima.org μοιράζεται την εμπειρία από τις δικές του εξετάσεις… Δεν έχει ξεχάσει ακόμη την ευφορία που αισθάνθηκε από την αρχή μέσα στο μάθημα και στη συνέχεια στις παραστάσεις. Γι’ αυτό και έχει πάντα στο μυαλό του την αγωνία των νέων υποψηφίων… «Αξίζει να δίνουμε ευκαιρίες και χρόνο στους υποψηφίους και στις υποψήφιες να δοκιμάζονται…», θα τον ακούσουμε να λέει.

Ακούστε το εδώ

Στο Istorima.org διασώζονται περισσότερες από 20.000 προφορικές ιστορίες. Δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming. Είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως Ιδρυτικός Δωρητής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Συνδεθείτε εδώ