Για τρίτη χρονιά, το Θέατρο Πόρτα συνεχίζει το επιτυχημένο παράλληλο πρόγραμμά του. Φέτος, οι Τρίτες Παράλληλες αλλάζουν μέρα, μεταφέρονται την Πέμπτη και γίνονται…Άλλες Παράλληλες

Ο πρώτος κύκλος του φετινού παράλληλου προγράμματος του Πόρτα είναι αφιερωμένος στη μουσική. Ο Κορνήλιος Σελαμσής επιμελείται την παρουσίαση τεσσάρων σύμμεικτων ακροαμάτων σχετικά με τον Έρωτα και τις πνευματικές και σαρκικές πτυχές του. Πρόκειται για ιδιαίτερα τολμηρές συναυλίες κλασικής μουσικής με τη σύμπραξη σημαντικών καλλιτεχνών.

Ο Mislav Režić, μουσικός με πραγματικά ευρείς ορίζοντες, ερμηνευτής οργάνων εποχής, εξερευνητής και εμψυχωτής της σύγχρονης φιλολογίας της κιθάρας εγκαινιάζει τον κύκλο μουσικής στις Άλλες Παράλληλες, την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017.


Ο Κροάτης κιθαρίστας, ένας μουσικός ταξιδευτής, με συναυλίες σε Κροατία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια, κάνει μια στάση στο Πόρτα παρουσιάζοντας τον νέο του δίσκο μαζί με ιδιαίτερες συνθέσεις της κιθάρας. Ο Mislav Rezic, δραστήριος στη μουσική δωματίου και παιδαγωγός αναδεικνύει με την δεινότητα και την ευαισθησία του τον πλούτο των εκφραστικών μέσων της κιθάρας.

Η κιθάρα είναι ένα όργανο που ο εκτελεστής ακουμπά στο πόδι του και το αγκαλιάζει κυριολεκτικά. Είναι ίσως ο πιο τρυφερός επί σκηνής εναγκαλισμός που συμβαίνει με ένα μουσικό όργανο. Ο κιθαριστής ξοδεύει ατελείωτες ώρες της ζωής του σε αυτή τη σπουδή. Από αυτή την αγκαλιά εξαρτάται η ομορφιά του ήχου. Η κιθάρα είναι προέκταση του σώματος του κιθαριστή και αυτή η σχέση είναι ορατή στο κοινό. Θα τολμούσε κανείς να παρατηρήσει πως μία σόλο συναυλία μίας κιθάρας κι ενός κιθαριστή είναι μια πραγματική ηδονοβλεψία.

Επιμέλεια προγράμματος: Κορνήλιος Σελαμσής

Παραγωγή: Constantly Productions