Η Παιδική σκηνή της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα «ένα παραμύθι ταξιδεύει», μετά την επιτυχημένη της περσινή σεζόν στο θέατρο Κνωσός, μεταφέρεται φέτος

στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ (Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, στάση Μετρό Αμπελοκήπων, τηλ: 210-7488.881-2) και παρουσιάζει τη μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά «Ο Κηπουρός του Ουρανού» της Δήμητρας Ψυχογυιού (εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ), σε σκηνοθεσία-διασκευή της Ειρήνης Μελά, μουσική του Νίκου Κουρουπάκη και χορογραφίες από την Μυρτώ Παπαδοπούλου.

 

Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά για σχολεία από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 και για το κοινό από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 και κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ.

«Ο Κηπουρός του Ουρανού» καθιστά τα παιδιά από παθητικούς θεατές σε συνεργούς της παράστασης. Γιατί επιθυμεί, χωρίς κατήχηση, να δείξει στα παιδιά -και να ξαναθυμίσει στους μεγάλους- πώς να αντιμετωπίζουν το φόβο και τη βία που υπάρχουν γύρω μας καθημερινά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Κηπουρός του Ουρανού φροντίζει τους κήπους του και ιδιαίτερα τον αγαπημένο του θάμνο που έχει μορφή γοργόνας, τη θαμνογοργόνα του. Τον συντροφεύουν ένας πίθηκος “δύσπιστος”, ένας αρκετά “ψαγμένος” σκίουρος, κι ένας ερωδιός που… “ξέρει”!

Και ξαφνικά… η γοργόνα-θάμνος δακρύζει!!! … Κάπου στα βάθη της γης, στον σκοτεινό ωκεανό, υπάρχει ένας γίγαντας που κλέβει την χαρά!  Ένα δύσκολο και μακρινό ταξίδι ακολουθεί για τον Κηπουρό του Ουρανού που αποφασίζει να το κάνει.  Για να συναντήσει και να αναμετρηθεί με τον γίγαντα. Για να ξαναφέρει πίσω την χαρά!  Μοναδικά του όπλα, το Πεφταστέρι που του δίνει ελπίδα όταν τον φυλακίζει ο γίγαντας, αλλά και οι τρεις νεράιδες: Η Μνήμη, η Μουσική και η Αγάπη.  Τις συνάντησε κάποια στιγμή στον δρόμο του.  Δεν του είπαν πολλά… ήταν όμως αρκετά!…

 

Ομάδα πείρα(γ)μα-Παιδική Σκηνή

Η θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα με τη δημιουργία της παιδικής της σκηνής αναζητά νέους τρόπους επικοινωνίας με το παιδί, τον εκπαιδευτικό και τον γονιό, στοχεύοντας σε ένα θέατρο που ψυχαγωγεί καθώς παιδεύει. Επισκέπτεται τα σχολεία που παρακολούθησαν την παράσταση με εργαστήρια που αναπτύσσουν το διάλογο με τα παιδιά πάνω στη θεατρική δημιουργία, το έργο, τα όνειρα και τους φόβους τους. Στους γονείς παρέχει ψηφιακό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν μαζί με το παιδί τους δημιουργικά στο σπίτι, ώστε η επίσκεψή στο θέατρο να μην αποτελεί ένα γεγονός που «καταναλώνεται» κι εξαντλείται με την ολοκλήρωσή της θέασης.

«… Στο παιδί πρέπει να δίνεται – παράλληλα με τη μόρφωση – και η ευκαιρία για αναψυχή και διασκέδαση.  Η κοινωνία και το Κράτος οφείλουν να κάνουν κάθε προσπάθεια γι\’ αυτό το σκοπό» (Από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

«… Όλοι οι άνθρωποι έχουν μέσα τους εμάς τις τρεις νεράιδες!  Τη Μνήμη, την Αγάπη και τη Μουσική… αλλά… καμιά φορά… το ξεχνάνε, είπε η Μνήμη…» (από το παραμύθι «Ο Κηπουρός του Ουρανού», εκδόσεις «ΑΓΚΥΡΑ»).
«… Για τη χαρά που όλοι ψάχνουμε αλλά τελικά βρίσκεται μέσα μας, κι όταν αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και τις γιγάντιες προσδοκίες μας, τότε αυτή αποκαλύπτεται μπροστά μας καθαρή, κρυστάλλινη, φωτεινή…» (Ειρήνη Μελά, σκηνοθέτης της παράστασης).

«Ο Κηπουρός του Ουρανού» κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις «ΑΓΚΥΡΑ».

Παραγωγή: ομάδα πείρα(γ)μα
Σκηνοθεσία – διασκευή: Ειρήνη Μελά
Μουσική Σύνθεση: Νίκος Κουρουπάκης (ΤΡΙΦΩΝΟ)
Χορογραφία: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: ομάδα πείρα(γ)μα – Δήμητρα Ψυχογυιού
Μάσκες: Τάκης Σαρρής
Κατασκευή Γοργόνας: Στέλιος Καλλίκης
Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα
Επιμέλεια βίντεο-προβολής: Αγγελική Κασόλα
Μακιγιάζ: Ειρήνη Σπήλιου
Φωτογραφίες, βίντεο και Graphic Design: Creatives Pro (www.creativespro.com)

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Κηπουρός του Ουρανού:  Γιάννης Καρούνης
Σκίουρος / Γίγαντας: Δημήτρης Καμπίτσης
Πίθηκος/Μουσική: Αλεξάνδρα Ολυμπία Περιστεράκη
Γοργόνα /Μνήμη/Αστεράκι:  Έλλη Καμπίτση
Ερωδιός/Αγάπη: Ειρήνη Μελά