Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου παρουσιάζουν από τις 15 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2013 έκθεση των μαθητών της ΣΤ’ τάξης με θέμα

«Ο κήπος στην πόλη».

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου προσκάλεσε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου να ετοιμάσει και να παρουσιάσει στο χώρο του Μουσείου, τον Ιούνιο του 2013, μια εικαστική δράση με θέμα «Ο κήπος στην πόλη». Το σχολείο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Στ’ τάξης.

Τον Ιανουάριο οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου όπου ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του. Στη συνέχεια η ιστορικός τέχνης του Μουσείου τους παρουσίασε με προβολή διαφανειών μια ιστορική αναδρομή στο Δήμο Ζωγράφου και τους πράσινους χώρους του καθώς και παραδείγματα άλλων πόλεων που έχουν ενσωματώσει με παραδοσιακούς ή μοντέρνους τρόπους το πράσινο στον αστικό τους ιστό. Ακολούθησε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και την εικαστικό του σχολείου και συζήτηση για τις κατευθύνσεις στις οποίες οι μαθητές επρόκειτο να ακολουθήσουν. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις και επιτόπια έρευνα στον Υμηττό, στη Βίλλα Ζωγράφου και στο Πάρκο Ειρήνης και με φύτευση στο Μουσείο Γουναρόπουλου. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή των κηπουρών και γεωπόνων του τμήματος πρασίνου του δήμου Ζωγράφου.

Οι στόχοι του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα οικολογίας, να γνωρίσουν την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου στον οποίο ζουν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την αισθητική τους μέσω της εικαστικής δημιουργίας και να αποκτήσουν μια πιο προσωπική σχέση με το μουσείο της γειτονιάς τους.