Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Ο Καβγατζής» (QUERELLE) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με ελεύθερη είσοδο στην πανέμορφη αυλή του Πολυχώρου Χυτήριο.

Ο Rainer Werner Fassbinder βασίζει την ιστορία του στο μυθιστόρημα του Jean Genet “Querelle De Brest” για να μας μεταφέρει σ’ έναν κόσμο διεφθαρμένο και σκοτεινό μέσα από μια τολμηρή προσέγγιση, ρίχνοντας φως σ’ ένα θέμα ταμπού που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1982.

Επιλέγοντας ένα υπνωτιστικό σκηνικό σε μοβ και μπλε αποχρώσεις που θυμίζει στατικό περιβάλλον πίνακα ζωγραφικής χωρίς ζωντανή κίνηση των φυσικών στοιχείων πέρα από αυτή των ανθρώπινων μορφών και με περιορισμένες εναλλαγές χώρου, δημιουργεί μια συναισθηματικά πολυεπίπεδη ταινία, υπερθεματίζοντας την ατμοσφαιρική αίσθηση των εικόνων του. Οι χαρακτήρες του άλλοτε υποβιβάζονται σε πιόνια της ιδιαίτερης πλοκής που ο Fassbinder προετοιμάζει γι’ αυτούς και άλλοτε αυτονομούνται βίαια ξαφνίζοντας ακόμα και τον ίδιο το δημιουργό.

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση του voice over, ένας παντογνώστης αφηγητής μας πληροφορεί για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν ή μας γνωστοποιεί μύχιες σκέψεις και συναισθήματα των ηρώων ξεδιαλύνοντας κάποιες φορές ή απλά διυλίζοντας στην υπερανάλυση οποιαδήποτε συμβολική – υπαινικτική μορφή μας έχει μεταφερθεί με τις εικόνες. Ο κόσμος του Querelle είναι αμφίσημος όπως και οι φυσιογνωμίες που τον πλαισιώνουν και o Fassbinder τοποθετεί τους ήρωές του σε αντιπαράθεση με την υλική τους πραγματικότητα υπηρετώντας την ισορροπία, όσο σοκαριστική κι αν είναι, μέσα από εικόνες που διατηρούν μια σχέση αλληλοτροφοδότησης με τις πράξεις και τους εκτελεστές τους.

Η κινηματογραφική του προσέγγιση αιφνιδιάζει, προκαλεί και συναρπάζει επιτρέποντας εναλλακτικές ενοράσεις ενός θέματος που αγκαλιάζει ένα πολύπλοκο φάσμα αντιδράσεων. Και τη στιγμή που μπορεί πολύ εύκολα να σε σοκάρει σε απαλλάσσει από μια τέτοια εμπειρική βιωσιμότητα μεταπλαισιώνοντας τη μορφή του θέματός του χωρίς να το επικαλύπτει. Με το καλλιτεχνικό του αυτό τέχνασμα «ωραιοποιεί» τη σκληρότητα ορισμένων στιγμών ντύνοντάς τες με σαιξπηρικής υφής διαλόγους σε μια καθ’ όλα αρμονική λειτουργικότητα που αναδεικνύει την αλήθεια του θύτη και του θύματος ή μάλλον απαλλάσσει τους ήρωές του από οποιοδήποτε ρόλο, καθώς όλοι μετατρέπονται σε θύτες και θύματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρ. Β. Φασμπίντερ βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ζαν Ζενέ (Jean Genet)

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μπράντ Ντέιβις (Brad Davis), Ζαν Μορό (Jeanne Moreau), Φράνκο Νέρο (Franco Nero), Λοράν Μαλέ (Laurent Malet), Χάνο Ποσλ (Hanno Pöschl) κ. ά.