Κυκλοφόρησε η 24η ποιητική ενότητα του Διονύση Καψάλη στις Εκδόσεις Άγρα. Αποτελεί μέρος άτυπης τριλογίας με τις συλλογές Μαύρη καγκελόπορτα (Άγρα, 2017) και Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου (Άγρα, 2020 – Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2021). Το εξώφυλλο είναι, για άλλη μια φορά, του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη.

O Kαταρράκτης

Ἕνα χαρτάκι σὰν σελιδοδείκτης
στὸ λῆμμα «καταρράκτης» τῆς Μεγάλης
Ἑλληνικῆς Ἐγκυκλοπαίδειας:
«ὁ μεθ᾽ ὁρμῆς ἐπιφερόμενος,
ὁ ἄνωθεν βιαίως καταρρέων».
Ἀπόρησα μ᾽ ἐκεῖνο τo σημάδι:
ἦταν τυχαία ἡ θέση του ἢ μήπως
σήμαινε κάτι μια φορὰ προτοῦ
τὸ πάρει τὸ ποτάμι για νὰ μείνει
ἀνεύρετο κι αὐτὸ μὲ τόσες ἄλλες
ἄχρηστες σημασίες τῆς ζωῆς μας –
στὴ λάσπη ποὺ τὴν ξέβρασε ὁ χρόνος
καὶ κάποτε ἄθελά σου τὴ σκαλίζεις
στὰ ὄνειρα ἢ στὰ κενὰ τῆς μέρας,
κι ὁ μεθ᾽ ὁρμῆς ἐπιφερόμενος,
ὁ ἄνωθεν βιαίως καταρρέων
χρόνος σὲ βρίσκει πάντα ἀνέτοιμο; […]

Διονύσης Καψάλης

O Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε φιλολογία στις ΗΠΑ (1970-1974) και στο Λονδίνο.

Έχει δημοσιεύσει ποίηση, μελέτες, δοκίμια και ποιητικές μεταφράσεις. Έχει μεταφράσει πολλά έργα (κυρίως του Σαίξπηρ) για το θέατρο κι έχει συνεργαστεί στενά με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη στη δημιουργία έργων που συνδυάζουν ποίηση και μουσική.

Εργάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), όπου από το 1999 ώς το 2021 κατείχε τη θέση του διευθυντή. Από το 2006 διδάσκει το μάθημα της Λογοτεχνίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2015) και έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Ουράνη (1999), με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για τον Άμλετ (2015), με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων (2017) και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τις Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου (2021).