Ο Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ έχοντας ήδη στο «βιογραφικό» του μερικές από τις πιο δημοφιλείς κι αγαπημένες απευθείας ή μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις Όπερας και Μπαλέτου από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, αυτές τις γιορτές φέρνει κοντά στο αθηναϊκό κοινό δύο από τα πιο δημοφιλή μπαλέτα στον κόσμο και αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους.

Μετά τη Λίμνη των Κύκνων 3D έρχεται Ο Καρυοθραύστης 3D στις 4 Ιανουαρίου 2015.

123 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του Καρυοθραύστη στο θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892, το δημοφιλές κι αγαπημένο παραμύθι του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Tσαϊκόφσκι προβάλλεται από το θέατρο που το «γέννησε», για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 3D, στον κινηματογράφο Δαναό στις 4 Ιανουαρίου.

Μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές. Το έργο συνέθεσε ο Πιότρ Ιλίτς Tσαϊκόφσκι το 1892 βασιζόμενος στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Το πρώτο μπαλέτο που παρουσιάζεται σε 3D από το ιστορικό θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, ίσως το πιο ταιριαστό θέαμα για τις γιορτινές ημέρες.

Η ιστορία

Πρώτη Πράξη: Παραμονή Χριστουγέννων και η Κλάρα, που μένει σε μία Γερμανική πόλη, στις αρχές του  19ου αιώνα, περιμένει με ανυπομονησία το χριστουγεννιάτικο δώρο του νονού της. Ο  Ντρόσσελμαγερ ένας εκκεντρικός τύπος, και μάγος, βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους. Όλοι φέρνουν δώρα, χορεύουν και διασκεδάζουν. Κάποια στιγμή ο Ντρόσσελμαγερ  παρουσιάζει ένα κουκλοθέατρο με τίτλο «Ο Βασιλιάς των Ποντικών θέλει να απαγάγει την Πριγκίπισσα αλλά ο θαρραλέος Καρυοθραύστης, σκοτώνει το Βασιλιά των Ποντικών και σώζει την Πριγκίπισσα»! Όσο παράξενο κι αν φαίνεται το παραμύθι του μάγου η Κλάρα έχει γοητευτεί. Ο κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως Καρυοθραύστης είναι το αγαπημένο δώρο της Κλάρας. Ο Φρανζ παίρνει τον Καρυοθραύστη από τα χέρια της Κλάρας αλλά το πολύτιμο δώρο του πέφτει απ’ τα χέρια. Η Κλάρα τρέχει να «φροντίσει» το «τραυματισμένο» της παιχνίδι. Είναι ήδη αργά και οι καλεσμένοι σιγά σιγά φεύγουν. Η Κλάρα λέει καληνύχτα στον αγαπημένο της Καρυοθραύστη και πάει για ύπνο.

Πράξη Δεύτερη: Όταν η Κλάρα κοιμάται, ταξιδεύει στη χώρα του παραμυθιού του Ντρόσσελμαγερ , όπου όλα της τα παιχνίδια, μαζί κι ο Καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και πολεμούν εναντίων των μεγάλων ποντικιών που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Η Κλάρα ακολουθεί τον αρχηγό των στρατιωτών, τον γενναίο Καρυοθραύστη και ξεπερνώντας όλους της τους φόβους μάχεται κι εκείνη εναντίον του Βασιλιά των Ποντικών για να υπερασπιστεί τον Καρυοθραύστη. Μαζί καταφέρνουν να νικήσουν τα ποντίκια. Ο Ντρόσσελμαγερ  μεταμορφώνει την Κλάρα σε μια όμορφη Πριγκίπισσα και τον Καρυοθραύστη σε έναν γοητευτικό πρίγκιπα. Και το ταξίδι τους στη χώρα του παραμυθιού τώρα ξεκινάει…

Πράξη Τρίτη: Η Κλάρα και ο Πρίγκιπας ταξιδεύουν σ’ ένα μαγικό ποτάμι. Ο Καρυοθραύστης ως πρίγκιπας πια οδηγεί τους δυο τους προς ένα μαγικό νησί. Τότε αρχίζει η μαγική γιορτή. Ισπανικοί χοροί, ανατολίτικοι, κινέζικοι, βαλς των λουλουδιών και άλλα απίστευτα θεάματα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους. Η Κλάρα χορεύει στην αγκαλιά του Πρίγκιπα και η αυλαία της μαγικής περιπέτειας πέφτει.

Όταν η μικρή Κλάρα ξυπνάει, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ένα παιχνίδι, ο «τραυματισμένος» Καρυοθραύστης.

Διάρκεια: 105 λεπτά

Κλάρα η Πριγκίπισσα: Alina Somova

Καρυοθραύστης ο Πρίγκιπας: Vladimir Shklyarov

Μικρή Κλάρα: Alexandra Korshunova

Στάλμπαουμ: Vladimir Ponomaryov

Η σύζυγός του: Alexandra Gronskaya

Λουίζα: Alena Mashintseva

Φρανζ/ Καρυοθραύστης: Pavel Miheyev

Ντρόσσελμαγερ: Fyodor Lopukhov

Βασιλιάς των ποντικών: Soslan Kulaev

Μπαλέτο του Θεάτρου Mariinsky

Μουσική Διεύθυνση: Valery Gergiev
Μουσική Σύνθεση: Pyotr Tchaikovsky
Λιμπρέτο: Marius Petipa
Χορογραφία: Vasily Vainonen
Οργάνωση Παραγωγής: Simon Virsaladze
Φώτα: Vladimir Lukasevich

Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Mariinsky