Ο Folkert Mohrhof, επικεφαλής της κοοπερατίβας Café Libertad (www.café-libertad.de ) που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας και η οποία συντονίζει την εισαγωγή και την πώληση του καφέ των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, γράφει πως ο οργανικός καφές του συνεταιρισμού Mut Vitz που παράγεται από τα «παιδιά» του Σαμπ-κομαντάτε Μάρκος γίνεται προϊόν αλληλεγγύης.

Ο Folkert Mohrhof, επικεφαλής της κοοπερατίβας Café Libertad (www.café-libertad.de ) που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας και η οποία συντονίζει την εισαγωγή και την πώληση του καφέ των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, γράφει πως ο οργανικός καφές του συνεταιρισμού Mut Vitz που παράγεται από τα «παιδιά» του Σαμπ-κομαντάτε Μάρκος γίνεται προϊόν αλληλεγγύης.


Ως μέλος της γερμανικής αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης FAU (Free Worker Union), ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους επαναστάτες Ζαπατίστας από το 1994. Στην πορεία, έμαθα για έναν Aμερικανό στο Ντένβερ του Κολοράντο, ο οποίος εισήγαγε καφέ από τους αγρότες Ζαπατίστας κοντά στο Οβερικ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας στα οροπέδια των Τσιάπας.


Ερεύνησα περαιτέρω το θέμα και εισήγαγα τους πρώτους 24 σάκους καφέ Mut Vitz στην Ευρώπη το 1999. Αμέσως μετά από αυτή την πρωτοβουλία, ξεκίνησα μαζί με άλλα μέλη του FAU την αναρχική κολεκτίβα, Café Libertad, το οποίο γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2001 και αριθμεί επτά μέλη.


Προκειμένου να πουλήσουμε καφέ και σε άλλες χώρες, έπρεπε να οργανωθούμε σαν κανονική «επιχείρηση», καθώς δεν μπορούσαμε να εισάγουμε αν πρώτα δεν πληρώναμε φόρους.


Επισκεπτόμαστε συχνά τους Ζαπατίστας. Οι εντυπώσεις μας είναι ιδιαίτερα έντονες: η φτώχεια δε συγκρίνεται με το δικό μας lifestyle. Οσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια του καφέ είναι σε καλύτερη κατάσταση γιατί κατέχουν γη, αυτό όμως δεν συμβαίνει με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από άθλιες συνθήκες.


Η υποδομή είναι ανύπαρκτη, δεν υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, τηλέφωνα… Μετά και την άνοδο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN) έχουν αρχίσει κάποιες εθελοντικές δράσεις: είδαμε Ελληνες δασκάλους να οργανώνουν διδασκαλίες, Βρετανούς και Ιρλανδούς να χτίζουν υδραγωγεία, Ιταλούς να συνδέουν ηλεκτρικό ρεύμα, Μεξικανούς, Γάλλους, Αμερικανούς να πραγματοποιούν ανθρωπιστικό έργο και να αγωνίζονται για τις ιδέες τους.


Δεν έχουμε κάποια αποστολή, σκοπός μας είναι να υποστηρίζουμε αφιλοκερδώς το έργο για αυτονομία των ντόπιων με την προώθηση των προϊόντων τους στην ιδέα ότι θα «επιστρέψει» το κέρδος των καταναλωτικών προϊόντων στους παραγωγούς. Ιδέα σημαίνουσας αξίας για το κίνημα των Ζαπατίστας, αυτή της αυτό-διαχείρισης της ζωής. Υποστηρίζουμε τον αγώνα τους για αυτονομία, τις πολιτικές τους προσπάθειες με οικονομική ενίσχυση.


Κυρίως προωθούμε τον καφέ στη Γερμανία, αλλά όταν ξεκινήσαμε, εξάγαμε και σημαντικές ποσότητες και σε άλλες ομάδες αλληλεγγύης σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Σουηδία. Από το 2003 άλλες ομάδες αυτονομήθηκαν και οργανώθηκαν ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους Ζαπατίστας στην περιοχή Τσιάπας. ‘Ηδη εισάγουν τις δικές τους ποσότητες… έτσι, δημιουργήσαμε το ευρωπαϊκό


Δίκτυο για την ενίσχυση των προϊόντων Ζαπατίστας (RedProZap). Στέλνουμε απευθείας ποσότητες καφέ σε Ελλάδα, Δανία, Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.


Χάρη στην πιστοποίηση του οργανικού καφέ, οι αγρότες πουλάνε σε υψηλότερες τιμές, αλλά αυτή η εξέλιξη είναι μόνο για τους κατόχους γης και όχι για τους εκατοντάδες πρόσφυγες της Αλτος.


Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχουμε οργανώσει ένα είδους εράνου με 40 σεντ από κάθε κιλό που πουλάμε να πηγαίνουν σε διάφορες άλλες δραστηριότητες των Τσιάπας. Αυτό γίνεται από κάθε ομάδα στην Ευρώπη. Αυτό που κάνει τον καφέ τόσο ξεχωριστό, είναι ο τρόπος που παρασκευάζεται, με τον παραδοσιακό τρόπο και υπό τον έλεγχο της Μεξικανικής οργάνωσης CertiMex, η οποία και τον πιστοποιεί.


Η καλλιέργειά του γίνεται κάτω από τη σκιά δέντρων από οικογένειες και όχι από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Τον εμπορευόμαστε χωρίς ντίλερς. Η ποιότητα είναι εξαιρετική, αρέσει σε πάρα πολύ κόσμο γιατί δεν επηρεάζει το στομάχι.


Τον περασμένο χρόνο οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 400.000 ευρώ, που μεταφράζεται σε 40 τόνους καφέ. Από τα γραπτά συμπεραίνω ότι ο Μάρκος πίνει τον καφέ του δυνατό. Αλλά πραγματικά δεν ενδιαφέρομαι για το πώς τον πίνει, γιατί αυτό είναι ηλίθιο και δεν μας ενδιαφέρει να τον «πουλήσουμε» περαιτέρω. Οι σημαντικοί άνθρωποι του EZLN είναι οι εκατοντάδες απλοί εργαζόμενοι, και όχι οι αποκαλούμενοι «ηγέτες». Για εμάς, δεν υπάρχουν ηγέτες…


Αναδημοσίευση από το περιοδικό Momento