Οι εικαστικές αναζητήσεις του σπουδαίου Γάλλου ποιητή και η στενή του σχέση με το ελληνική αρχαιότητα παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) από 18 Μαΐου έως 29 Ιουλίου.

Οι εικαστικές αναζητήσεις του σπουδαίου Γάλλου ποιητή και η στενή του σχέση με το ελληνική αρχαιότητα παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) από 18 Μαΐου έως 29 Ιουλίου.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως ποιητή, πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα και κινηματογραφιστή. Το εικαστικό του έργο, αν και πάρα πολύ σημαντικό, είναι λιγότερο γνωστό, παρόλο που κατά το παρελθόν έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στο κοινό.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει την πολύ ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα ότι συγκεντρώνει για πρώτη φορά, θεματικά, τις δημιουργίες του ποιητή (σχέδια, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά και κοσμήματα) σε μια έκθεση που αναδεικνύει την σχέση του με τον ελληνικό μύθο.

Η ελληνική αρχαιότητα απετέλεσε για τον Cocteau σημαντική πηγή έμπνευσης και πολλά έργα του αντλούν τη θεματολογία τους από την ελληνική μυθολογία.

Παράλληλα, στην έκθεση, παρουσιάζονται μαρτυρίες του Pablo Picasso, του Moïse Kisling και του Bernard Buffet, δίπλα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Nadar υιού και του Man Ray, συμπληρώνοντας την εικόνα της πολυσχιδούς προσωπικότητας του σημαντικού Γάλλου δημιουργού.

Ο Jean Cocteau έζησε στο Παρίσι τη χρυσή εποχή της γαλλικής πρωτοπορίας. Πρωτοεμφανίστηκε με υπερρεαλιστικά ποιήματα και πεζογραφήματα, γρήγορα όμως στράφηκε στο θέατρο. Ακολουθώντας τη νεοκλασική τάση της πρώτης δεκαετίας του μεσοπολέμου, επιδόθηκε στην ανάπλαση των ελληνικών μύθων.

Τα έργα που εκτίθενται παραχωρήθηκαν από τον κληρονόμο του Stéphane Dermit, από φίλους του και συλλέκτες, το Μουσείο Jean Cocteau της πόλης Menton και το εργαστήριο κεραμικής Madeline-Laupin.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, είχε ο MichelBépoix, ενώ για το Μουσείο Μπενάκη τον συντονισμό είχε η Ξένια Πολίτου. Το σχεδιασμό της έκθεσης επιμελήθηκε η Λωρέττα Γαΐτη.

INFO
Ο Jean Cocteau και η Ελλάδα
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς
18 Μαΐου έως 29 Ιουλίου