Μέχρι τις 26 Ιουνίου θα διαρκέσει η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο, Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο Κόσμος του, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου στο χώρο της Γενναδείου βιβλιοθήκης. Η έκθεση σχεδιάστηκε με αφορμή το σπάνιο πολιτισμικό κληροδότημα του Ιωάννη Γεννάδιου και με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και της διευθύντριάς της Δρ. Μαρίας Γεωργοπούλου, με στόχο την προβολή του έργου της βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού.

Ως βασική αφετηρία της δημιουργικής δράσης των καλλιτεχνών, προτείνονται η φυσική και πνευματική υπόσταση του ίδιου του Γεννάδιου, η πολισχιδής πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική δράση του, η διπλή του υπόσταση (έντονα Έλληνας και έντονα πολίτης του κόσμου με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί πόλοι να συγκρούονται συχνά), τα διαφορετικά πεδία του συλλεκτικού και βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντός του (χειρόγραφα, παλαίτυπα, περιηγητικά, φιλελληνικά, βοτανολογικά, χάρτες κ.ά.).

Το θέμα παραμένει αρκετά ευρύ, ώστε να αφήνει ένα ελεύθερο πεδίο δράσης και πολλαπλές εστίες έμπνευσης στους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα σε έργα που θα δημιουργηθούν ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης: αποσπάσματα βιβλίων, στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες και καθημερινές εικόνες από τη νεότερη Ελλάδα, αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως πηγή έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα της ιδέας του βιβλίου, της βιβλιοθήκης ή του χαλκέντερου συλλέκτη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διενεργούνται πωλήσεις, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά στα διαθέσιμα έργα, που θα φιλοτεχνηθούν ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Μέρος των εσόδων από κάθε έργο να διατεθεί για τους σκοπούς της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Γιάννης Αδαµάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Νίκος Αλεξίου, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Τάνια ∆ηµητρακοπούλου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Σταµάτης Ζέρβας, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάρκος Καµπάνης, Τίνα Καραγεώργη, Νένα Καραγιάννη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Νίκος Κρυωνίδης, Παναγιώτης Λαµπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίτη, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Καλλιρρόη Μαρούδα, Νίκος Μόσχος, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Μωραΐτης, Βάνα Ξένου, ∆έσποινα Πανταζοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Απόστολος Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδηµητρίου, Έλενα Παπαδηµητρίου, Μαρία Παπαδηµητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Παππάς, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, ∆ηµήτρης Σαρασίτης, ∆ηµήτρης Σκουρογιάννης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρίνα Στελλάτου, Άρις Στοΐδης, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιµανίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Ελένη Τζιώρτζη, Μαγδαληνή Τουλιάτου, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Φέξης, Μαρία Φιλοπούλου, Μανώλης Χάρος.

Χορηγός: Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ).