Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα είδηση την οποία δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει αμέσως. Ο Salvatore Garau πούλησε σε μια δημοπρασία, για €15,000, ένα αόρατο άγαλμα. Κυριολεκτικά, ένα έργο που αποτελείται από… τίποτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχική εκτίμηση της τιμής του έργου στη δημοπρασία ήταν μεταξύ €6,000-9,000.

Για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, το έργο με τίτλο «Εγώ είμαι» είναι, ωστόσο, πολλά περισσότερα. Όπως το περιγράφει εκείνος, στο Diario AS: «Το κενό δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν χώρο γεμάτο ενέργεια, και ακόμη και αν το αδειάσουμε και δεν απομείνει τίποτα, σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας [ή αρχή της αβεβαιότητας] του Heisenberg, αυτό το τίποτα έχει ένα βάρος. Επομένως, έχει ενέργεια η οποία συμπυκνώνεται και μεταμορφώνεται σε σωματίδια, δηλαδή, σε εμάς».

Ο αγοραστής έλαβε μαζί με το έργο συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς αυτό πρέπει ιδανικά να εκτεθεί.

Ο καλλιτέχνης έχει τονίσει, επίσης, πως: «Όταν αποφασίζω να “εκθέσω” ένα άυλο άγαλμα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, αυτός ο χώρος θα συγκεντρώσει ένα καθορισμένο ποσό και πυκνότητα σκέψεων σε ένα ορισμένο σημείο, δημιουργώντας ένα άγαλμα, το οποίο, από τον τίτλο μου, θα αποκτήσει τις πιο ποικίλες μορφές».

Μάλιστα, ο Garau έχει εκθέσει παρόμοια έργα στο παρελθόν, όπως το Buddha in Contemplation (επί της ουσίας, ένα άυλο άγαλμα το οποίο οριοθετείται από ένα τετράγωνο από ταινία σε έναν δρόμο). Σε ένα βίντεο σχετικά με το έργο του τόνισε πως: «Δεν το βλέπετε αλλά υπάρχει• είναι φτιαγμένο από αέρα και πνεύμα. Είναι ένα έργο που σας ζητά να ενεργοποιήσετε τη δύναμη της φαντασίας, μια δύναμη που ο καθένας έχει, ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν ότι την έχουν».

Πηγή: Artnet

Κεντρική εικόνα θέματος: Buddha in Contemplation, Salvatore Garau