Την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, θα πραγματοποιηθεί προβολή με ελεύθερη είσοδο του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Προσύλη «Ο Ιδεοποιός», για τον Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας, καθώς και σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» στο Σπίτι της Κύπρου.  


Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ:

 

«Ο Ιδεοποιός»

Ένα ντοκιμαντέρ για το Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

 

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο διάστημα 2001-2002, λίγο πριν και αμέσως μετά την απόφαση του Δημήτρη Ποταμίτη να αποσυρθεί και να κλείσει το ιστορικό Θέατρο Έρευνας.

Ο σκηνοθέτης με ψηφιακές κάμερες, εφαρμόζει μια πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή, την οποία ονομάζει «κάμερα-φίλο», κάνοντας την κάμερα φιλική προέκταση της δράσης κατά μία έννοια. Έτσι, σε φυσικούς καθημερινούς χώρους, χωρίς ιδιαίτερους φωτισμούς και σκηνικά, καταγράφει άμεσα τις σκέψεις του θεατράνθρωπου και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη λίγους μήνες πριν το θάνατό του.

Είναι μια προσωπογραφία που καταγράφει τη φιλοσοφία του απέναντι στην τέχνη και τη ζωή, τη θεατρική προσέγγιση στις δουλειές του και τον τρόπο σκέψης του στην θεατρική πρακτική και την ποίηση.

Η κάμερα καταγράφει στιγμές από τη ζωή του, προσωπικές εξομολογήσεις και σκέψεις, απλά και άμεσα, διεισδύοντας μέσα στον προσωπικό του χώρο και το χώρο του θεάτρου έρευνας, σαν τη ματιά ενός φίλου και θεατή. Η ταινία παρουσιάζει επίσης αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2002, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

Διάρκεια: 78’

Πληροφορίες για το Βιβλίο:

 

 «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης», του Χρήστου Προσύλη.

Με βάση τις συνεντεύξεις από το ντοκιμαντέρ «Ο Ιδεοποιός», τόσο αυτές που υπάρχουν μέσα στην ταινία, όσο και ανέκδοτο υλικό, ο Χρήστος Προσύλης ετοίμασε το βιβλίο με τίτλο «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» (2013). Το βιβλίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και  θεατρολογικές και φιλοσοφικές αναλύσεις πάνω στο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, πάντα με βάση τις αυθεντικές μοναδικές συνεντεύξεις του για την ταινία.

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.