Ο Harold Mabern, η μαγεία του θρυλικού «Mr. Big Hands» της τζαζ, θα εμφανιστεί στη σκηνή του Half Note, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016.

Ο πιανίστας Harold Mabern είναι ένας από τους καλύτερους post-bop μουσικούς. Σε όλη την πορεία του έχαιρε εκτίμησης και οι συνάδελφοί του τον θεωρούσαν ως άψογο session μουσικό. Γεννήθηκε το 1936 στο Μέμφις και ξεκίνησε στη μουσική παίζοντας ντραμς. Σύντομα όμως στράφηκε στο πιάνο, μαθαίνοντας μόνος του και έχοντας ως πρότυπο στυλίστες όπως ο Phineas Newborn, Jr. Παρότι ο Mabern παρέμεινε ουσιαστικά αυτοδίδακτος, εξέλιξε μια ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα στην σύγχρονη hard bop, post-bop και soul jazz. Αρχικά στο Σικάγο και από τα τέλη των ‘50’s στη Νέα Υόρκη, ο Harold Mabern έφτιαξε μια καριέρα που τον συνέδεσε με όλη την αφρόκρεμα της τζαζ (Donald Byrd, Roy Haynes, Miles Davis, J.J. Johnson, Lee Morgan, Sonny Rollins κ.ά.).

Η δισκογραφική του πορεία ξεκίνησε στα τέλη των ‘60’s και μέχρι σήμερα παραμένει ιδιαίτερα εκλεκτική – με άλμπουμ που ξεχωρίζουν σε εταιρίες όπως Prestige, Sackville, DIW, Venus κ.ά. ενώ οι συνεργασίες του είναι πολυάριθμες και πολύ δύσκολο να καταμετρηθούν επακριβώς.

Ο Harold Mabern είναι ένας τζάζμαν με μεγάλη δημοτικότητα σε Αμερική, Ιαπωνία και Ευρώπη και η μουσική του παρουσία αντικατοπτρίζεται σε άλμπουμ όπως το πρόσφατο “Afro Blue” όπου συμμετέχει η αφρόκρεμα του σύγχρονου jazz vocal.  Το τρίο του είναι ένα μόνιμο και σταθερό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει ο φίλος και συνεργάτης του ντράμερ Joe Farnsworth και το οποίο μπορούμε να ακούσουμε σε άλμπουμ όπως “Right on Time”, “Live at Small’s” κ.ά.

Harold Mabern – piano
Matyas Hofecker – bass
Joe Farnsworth – drums