Ακόμα μία μεγάλη καλλιτεχνική στιγμή θα απολαύσουμε διαδικτυακά από το κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Youtube από την Κυριακή 3 Μαΐου στις 19:00 και για 48 ώρες.

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης ερμηνεύει το έργο «Εικόνες από μια έκθεση» του Modest Mussorgsky, γραμμένο το 1874. Πρόκειται για την πιο γνωστή πιανιστική σύνθεση του μεγάλου Ρώσου δημιουργού, η οποία μάλιστα είναι τόσο απαιτητική δεξιοτεχνικά, ώστε περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των σπουδαίων βιρτουόζων του πιάνου. Ο Mussorgsky εμπνεύστηκε το έργο του από σχέδια και πίνακες του επίσης Ρώσου αρχιτέκτονα και ζωγράφου Viktor Hartmann. Δεν υπήρχε επομένως πιο κατάλληλος χώρος για τη βιντεοσκόπηση αυτού του ρεσιτάλ από τους χώρους του MOMus και συγκεκριμένα του πρώην Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (νυν Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης).

Στο έργο αυτό λοιπόν συνενώνονται με μοναδικό τρόπο δύο τέχνες -μουσική και ζωγραφική- ενώ έρχονται σήμερα δύο αντίστοιχοι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης -ΟΜΜΘ και MOMus- για να συνεργαστούν και να συμβάλουν σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών.

Έχει δώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου, ενώ συνέπραξε με κορυφαίες ορχήστρες, με διάσημους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς και μουσικούς και με παγκόσμιας φήμης σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει διδάξει σε σεμινάρια πανεπιστημίων της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας κ.ά., ενώ έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Διάσημες ηχογραφήσεις του συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα των Λιστ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Στράους και έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά μουσικής. Ο Γ.-Ε. Λαζαρίδης έχει συνθέσει οργανική, χορωδιακή, θεατρική και χορευτική μουσική, μετά από αναθέσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.

Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό», της ομάδας καλλιτεχνών για την ειρήνη ADAP και άλλων πολιτιστικών δομών, ο Λαζαρίδης ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010-2019) πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών θεσμών όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA και το διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ. Σήμερα είναι διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Παραγωγή: ΟΜΜΘ
Σε συνεργασία με: ΜοMus