Την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Μαΐου ο σπουδαίος σαξοφωνίστας αλλά και ευαισθητοποιημένος ακτιβιστής Gilad Atzmon,

δίνει δύο μοναδικές συναυλίες στο Κύτταρο Live. Γρήγοροι ρυθμοί και στοιχεία της Ανατολής δίνουν το μήνυμα πως στη Jazz δεν υπάρχουν στιλίστες επιβολές.

Ο  Gilad Atzmon, γνώριμος στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Half Note Jazz Club, σε αυτή του την επίσκεψη στη χώρα μας, εκτός από τo live, θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να τον ακούσει να μιλάει για την καταπίεση που δέχονται οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Μαΐου, σε συνεργασία με την κίνηση Ένα Καράβι για την Γάζα (www.shiptogaza.gr), πριν από τη συναυλία του, ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Gilad Atzmon θα πραγματοποιήσει εισήγηση για το θέμα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο GiladAtzmon γεννήθηκε το 1963 στο Ισραήλ, υπηρέτησε στον στρατό, πολέμησε στις αρχές της δεκαετίας του \’80 στον πόλεμο με τον Λίβανο. Εκεί, μέσα στα χαλάσματα και τα χαρακώματα μετεστράφη η συνείδησή του νιώθοντας ο ίδιος ναζί κατακτητής στα μάτια των Παλαιστίνιων προσφύγων που ζουν στους καταυλισμούς.

Σπούδασε φιλοσοφία, άρχισε να διδάσκει, αλλά κατέληξε ένας από τους πιο δημοφιλείς και τολμηρούς τζαζίστες της γενιάς του. Αγαπά τους ήχους της Ανατολής και της Αραβικής παράδοσης, παίζει όλα τα είδη σαξόφωνου αλλά πειραματίζεται και με το κλαρίνο, τον ζουρνά και το φλάουτο.

Εγκαταστάθηκε στη Βρετανία, ίδρυσε στο Λονδίνο το Orient House Ensemble και ξεκίνησε να αναπροσδιορίζει τις μουσικές και πολιτιστικές του ρίζες. Έχει ηχογραφήσει 9 άλμπουμ μέχρι σήμερα, τα οποία συνήθως έχουν πολιτική χροιά και επιρροές από την Αραβική μουσική. Το άλμπουμ του Exile χαρακτηρίστηκε ως το τζαζ άλμπουμ της χρονιάς από το BBC.

 Έχει περιοδεύσει σε όλον τον κόσμο, ως μουσικός και ως πολιτικός ακτιβιστής – ομιλητής. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε  24 γλώσσες.

…Έχω αρνηθεί και την εβραϊκή και την ισραηλινή μου ταυτότητα. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πρώην Εβραίο, έναν πρώην Ισραηλινό. Υποθέτω ότι έχω εβραϊκά και ισραηλινά ίχνη στη συμπεριφορά μου, αλλά σκοπός μου είναι να τα πολεμήσω ένα προς ένα. Πολεμώ τον Ισραηλινό μέσα μου.

Νιώθω ρημαγμένος και καθόλου έκπληκτος. Υποστηρίζω κάθε μορφή αντίστασης από μέρους των Παλαιστινίων. Αλλωστε, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Ισραήλ ήταν καταδικασμένες να οδηγούν πάντα σε τραγικές συνέπειες. Ο στόχος του σιωνισμού ήταν να εξασφαλίσει έναν πολιτισμένο τρόπο ζωής για τους εβραίους. Αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Η βιαιότητα με την οποία αντιδρά το Ισραήλ αγγίζει τα όρια της κτηνωδίας, αφού οδηγεί σε πολιτικές ξεκληρίσματος. Τάσσομαι στο πλευρό των Παλαιστινίων με όλη μου την καρδιά. Είναι επίσης όλος ο δυτικός κόσμος που δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα, παρ\’ όλο που παρακολουθεί τη Γάζα να γίνεται σκόνη.

Να επιστρέψουμε στους Παλαιστίνιους την πατρίδα που τους κλέψαμε.