Μία συζήτηση για τη μουσική και τη ζωή.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο:

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία 5 ετών. Έχει σπουδάσει κλασικό και jazz πιάνο, θεωρία, ενορχήστρωση, μουσική κινηματογράφου και σύνθεση μουσικής. Σε ηλικία 19 ετών συνέθεσε το μουσικό σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, με ανάθεση ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν πολλά από τα πιο ηχηρά ονόματα συνθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνθέτει, ενορχηστρώνει και εκτελεί σύγχρονη ορχηστρική μουσική για πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης με μερικούς από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Τάνια Τσανακλίδου, η Άννα Βίσση, η Έλενα Παπαρίζου, ο Πάνος Μουζουράκης, η Μαρίζα Ρίζου, ο Μανώλης Λιδάκης η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Πάνος Μουζουράκης, η Μαρίζα Ρίζου, ο Μανώλης Λιδάκης, η Πέγκυ Ζήνα, η Ελένη Πέτα, η Δέσποινα Ολυμπίου, η Πίτσα Παπαδοπούλου κ.ά.

Εκτός από σολίστας στο πιάνο, παίζει κιθάρα, ακορντεόν, τύμπανα, μπάσο, κρουστά, μπουζούκι και άλλα παραδοσιακά ελληνικά όργανα. Το 2008, με την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά «Χίλια Χρόνια Μετά», σε στίχους Νίκου Μωραΐτη, εκτός από συνθέτης, μας συστήνεται και ως ερμηνευτής.

Το 2011 γράφει τη μουσική για το τραγούδι «Watch my dance» που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 56ο διαγωνισμό της Eurovision, κερδίζοντας την πρώτη θέση στον ημιτελικό και την έβδομη θέση στον τελικό του διαγωνισμού, ενώ κέρδισε την τρίτη θέση στην ψηφοφορία του κοινού, με ερμηνευτές τον Λούκα Γιώρκα και τον Stereo Mike, σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Τον Μάρτιο του 2013 εμφανίστηκε στο Royal Opera House του Λονδίνου για τους σκοπούς του Life Action Trust, όπου έδωσε με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ πιάνου βασισμένο σε κλασικές συνθέσεις, σπουδαίους Έλληνες συνθέτες καθώς και σε δικά του ορχηστρικά έργα. Το 2015 αναλαμβάνει την διασκευή την ενορχήστρωση και την διεύθυνση της ορχήστρας του θρυλικού μιούζικαλ Billy Elliot που ανεβαίνει στο Θέατρο Παλλάς. Το 2016 ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος κερδίζει μαζί με τους Θοδωρή Παπαδουλάκη και Εύη Φωτοπούλου το βραβείο best art short film στο 69ο φεστιβάλ των Καννών για τη μουσική που έγραψε στην ταινία «The black wine of eros».

Παράλληλα ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία με το project Cathedrals κάνοντας πρεμιέρα στο Λονδίνο στην St James’s Piccadilly Church, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα σε παραγωγή της Cedli Partners Productions αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και σχόλια. Η παράσταση Cathedrals παρουσιάζεται στη συνέχεια σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως η St. Lawrence Jewry Church στο Λονδίνο και η Amstelkerk Church στο Άμστερνταμ. Το 2017 αναλαμβάνει την θέση του διευθυντή μουσικού προγράμματος του νεοσύστατου ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 104,6. Ακόμα, υπογράφει το μουσικό σήμα του σταθμού και παρουσιάζει την δική του 2ωρη εκπομπή με τίτλο «Όσα αντέχουν στο χρόνο».

Συναντήσεις με Μουσικούς στο Café του ΙΑΝΟΥ:

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό τον χειμώνα γίνεται αφορμή η Τασούλα Επτακοίλη να συναντήσει στο café του ΙΑΝΟΥ ανθρώπους με το δικό τους, προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε…

Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.

Οι Συναντήσεις με Μουσικούς πραγματοποιούνται στο café του ΙΑΝΟΥ, αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr και το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr