Ο Γιάννης Κούτρας, ο παθιασμένος ερμηνευτής που ταύτισε τη φωνή του με το Σταυρό του Νότου, συναντάει  τον Απόστολο Ρίζο, έναν από τους πιο ιδιαίτερους και αγαπημένους ερμηνευτές – τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς, στο Άνοδος Live Stage. Oι δύο blues ερμηνευτές σαλπάρουν ξανά με τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία, για ένα μουσικό ταξίδι, που γίνεται προορισμός!

Όλα τα μεγάλα ποιήματα του Νίκου Καββαδία σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου αλλά και μελοποιήσεις των Δημήτρη Ζερβουδάκη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Μαρίζας Κωχ, Γιάννη Σπανού, Αρλέτας, Λάκη Παπαδόπουλου, Αργύρη Μπακιρτζή και του συγκροτήματος «Ξέμπαρκοι»  θα παρουσιαστούν σε αυτήν την ιδιαίτερη μουσική παράσταση.

Μια μουσική συνάντηση βασισμένη στα αστείρευτα σε νόημα και ευαισθησία τραγούδια του ποιητή των θαλασσών, με συγκλονιστικές ερμηνείες, εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις και υποδειγματική εκτελεστική προσέγγιση. Την παράσταση συνοδεύουν προβολές και διανθίζουν σπάνιες ηχογραφήσεις με απαγγελίες του ‘ποιητή της θάλασσας’.

Παίζουν οι μουσικοί:

Μίμης Ντούτσουλης, κοντραμπάσο
Σπύρος Καραμήτσος, τύμπανα
Λευτέρης Πουλιού, σοπράνο σαξόφωνο
Άκης Μουχλιανίτης, πλήκτρα – ενορχήστρωση

Promo Video: cGcFilmProduction

Φωτογραφίες: Yiannis Margetousakis

Προβολές: Fisheyeblonde

Οργάνωση Παραγωγής:Wide Angle Communications

Σύντομο βιογραφικό – Γιάννης Κούτρας

Ο Γιάννης Κούτρας γεννήθηκε το 1955 στην Αιδηψό, εκεί όπου τελείωσε και το Λύκειο. Ήρθε στην Αθήνα το 1974 και άρχισε σπουδές κιθάρας και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο και διδάχτηκε θεωρία της Μουσικής, Αντίστιξη και Φούγκα από τους δασκάλους Πατρικίδη, Βώκο, Βασιλειάδη.

Ξεκίνησε δισκογραφικά το 1978 με τη «Μουσική Πράξη του Μπρεχτ» του Θάνου Μικρούτσικου και συνέχισε τη συνεργασία μαζί του στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του, τον «Σταυρός του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία.

Από το 1980 και έπειτα συνεργάστηκε με τους Γ. Χατζηνάσιο, Σ. Σπανουδάκη, Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανό, όπως επίσης και τους Μ. Ρασούλη, Ν. Ζιώγαλα, Κ. Τουρνά, Σ. Κορκολή, Γ. Ζουγανέλη, Λ. Μαχαιρίτσα, Σ. Μπουλά, Λ. Παπαδόπουλο, Α. Μικρούτσικο, Μ. Γρηγορίου, Α. Τουρκογιώργη, Χ. Κυριαζή, Α. Θωμόπουλο, κ.ά.

Έχει κάνει (απ’ το 1978) 22 προσωπικούς δίσκους καθώς επίσης έχει και πολλές φιλικές συμμετοχές σε δίσκους συναδέλφων.

Έλαβε μέρος σε συναυλίες των: Μ. Χατζηδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοϊζο, Χ. Λεοντή, Δ. Σαββόπουλο, Γ. Μαρκόπουλο και άλλους.

Επίσης, συμμετείχε σε δουλειές με τους: Γ. Νταλάρα, Μ. Φαραντούρη, Δ. Μούτση, Λ. Κηλαηδόνη, Μ. Μητσιά, Δ. Γαλάνη, Α. Πρωτοψάλτη, Γ. Ζουγανέλη, Π. Πανδή, Μ. Ζορμπαλά, Γλυκερία, καθώς και με πολλούς  άλλους.

Έχει παίξει σε 5 θεατρικές παραστάσεις, με βασική αυτή του Ζυλ Ντασέν στο Θέατρο Μπρόντγουεη (1978) για τα 80 χρόνια του Μπ. Μπρέχτ, όπου πρωταγωνιστούσαν ο Μάνος Κατράκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Φέρτης και η Μπέτυ Βαλάση. Έλαβε ακόμη μέρος στην επανάληψη της παράστασης «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» (1980), σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σκηνοθεσία Α. Σολωμού και σκηνικά Β. Φωτόπουλου. Είχε τη χαρά να παίξει στο Θέατρο δίπλα στους Μ. Φωτόπουλο, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγο και άλλους πρωταγωνιστές.

Το 2006, ο Γιάννης Κούτρας δισκογραφεί το “ΧΩΡΙΣ ΒΑΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΤΟ” όπου έγραψαν επτά συνθέτες και επτά στιχουργοί: Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Λειβαδάς, Ηλίας Μακρίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Μάριος Στρόφαλης, Διονύσης Τσακνής, Βίκυ Γεροθόδωρου, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Θωμόπουλος, Οδυσσέας Ιωάννου, Μάνος Ξυδούς, Ισαάκ Σούσσης, Διονύσης Τσακνής.

Σύντομο βιογραφικό – Απόστολος Ρίζος

Γεννήθηκε στην Λαμία το 1977. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οδηγήθηκε από πολύ μικρός στο δρόμο της μουσικής, εμπνευσμένος από τον κανταδόρο παππού του, που έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα. Από την ηλικία των 15 ετών έπαιζε σε μικρές μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε συγκροτήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Παράλληλα διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας μαθήματα κιθάρας θεωρίας, αρμονίας με τους Βασίλη Σπυρόπουλο, Βασίλη Ρακόπουλο και φωνητικής με τους Νένη Ζάππα, Μίρκα Γεμεντζάκη, Κarin Meier, Χρόνη Αηδονίδη.

Σε ηλικία μόλις 19 χρονών τον άκουσε για πρώτη φορά ο Νίκος Ζούδιαρης στη μουσική σκηνή «ΧΑΜΑΜ», δίπλα στον Γιώργο Ζήκα και τον Τάκη Μπουρμά και αργότερα τον επέλεξε ως ερμηνευτή του καινούργιου κύκλου τραγουδιών του με γενικό τίτλο «ΕΝΑΣ ΚΥΚΝΟΣ ΚΛΑΙΕΙ» (cd album,P+C 2000,Minos-EΜΙ). Ένα χρόνο μετά η συνεργασία τους συνεχίστηκε με το cd single «ΦΥΣΑΛΙΔΑ» (P+C 2001, Minos-EMI).

Η ερμηνεία του στο “Τι να θυμηθώ” του Νίκου Ζούδιαρη, θεωρείται πλέον από τις κλασικές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Το 2010 παρουσιάζει το πρώτο προσωπικό του album στο οποίο υπογράφει τους στίχους και τη μουσική, με τίτλο «Τι είδες που δεν είδα εγώ;»(Lyra).

To 2012, πραγματοποιεί ένα μουσικό concept παραστάσεων με θεματικό άξονα τη Γυναίκα. Τραγούδια γραμμένα για τη γυναίκα, τραγούδια γραμμένα από γυναίκες και τραγούδια που έχουν χαρακτηριστεί από κορυφαίες ερμηνεύτριες.

Τον ίδιο χρόνο, (2012) συμμετέχει στο album «Σε τόπους που δεν ξέρω» του Γρηγόρη Πολύζου, σε παραγωγή Νίκου Ζούδιαρη.

Το καλοκαίρι του 2012, συμμετέχει στο εξαιρετικό αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη – «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο και στο Φεστιβάλ Σάνης στη Χαλκιδική, με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου.

Το χειμώνα 2012-13, πραγματοποιεί στο Σταυρό του Νότου μια σειρά μουσικών παραστάσεων με τίτλο “Καρέ στης Ντάμας”, με καλεσμένες διακεκριμένες ελληνίδες δημιουργούς.

Την άνοιξη του 2013, παρουσιάζει το μουσικό project “Στα στέκια της Πόλης” και παράλληλα συμμετέχει στη νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Χρυσόστομου Σταμούλη, με τη Μελίνα Κανά και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, με τίτλο “Αγάπη σ’ αγαπάω”.

Το καλοκαίρι του 2013, παράλληλα με τις εμφανίσεις του “Στους κήπους της πόλης”, και τις προσωπικές του συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια, συμμετέχει στις μουσικές παραστάσεις με τίτλο «Χειρολαβές», της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τον Ιούλιο του 2013, πραγματοποιεί στο Θέατρο Badminton μια παθιασμένη μουσική  συνεύρεση με τον Γιάννη Κούτρα, και ερμηνεύει μαζί του, Νίκο Καββαδία.

Τον Αύγουστο του 2013, συμμετέχει στο αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Μάνο Λοΐζο, που διοργάνωσε η Ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Χίου «Κοραής».

Ο Απόστολος Ρίζος ετοιμάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά, η οποία και θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις ζωντανές μουσικές εμφανίσεις του, εντός και εκτός των τειχών της Αθήνας.