Μια μόνο φορά, παντοτινή και απέραντη, μου χαρίζει ο έρωτας το στέμμα του το άπαρτο. Με το σπαθί της αχτίνας του ανοίγει και στους δυό μας την απάτητη πατρίδα του, εκείνη που κυμάτιζαν μέσα της μόνο τα όνειρά μας. Μα τώρα, με την πνοή τους να έχει περάσει αμετανόητη μέσα από τα βάσανα και να σκιρτά από το φως επάνω στα πρόσωπά μας, την περπατούμε κι εμείς, η νεράιδα μου κι εγώ, στο μαζί που γεννήθηκε από το άρωμα του γαλάζιου και των νοημάτων τα ξέφωτα. Ο κήπος είναι το παλάτι μας, γεμάτος από το Ναι που μας έσμιξε μέσα στο μυστικό της ξαστεριάς του κόσμου.

Ο συγγραφέας

Ο Παναγιώτης Ο. Δόικος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από τη Δυτική Μακεδονία και τη Μικρά Ασία. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Α.Π.Θ. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne της Γαλλίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του αναπτύσσονται στα πεδία της οντολογίας, της γνωσιολογίας, της αισθητικής, καθώς και της πολιτικής φιλοσοφίας. Διερευνά τη δυνατότητα μιας νέας μεταφυσικής στο πλαίσιο των σχέσεων του σώματος με τη στοχαστική φαντασία. Παράλληλα, επιχειρεί την εξέταση στοιχείων διαλόγου ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική φιλοσοφία, στην προοπτική μιας βαθύτερης κατανόησης των αδιεξόδων που συνεχίζει να προκαλεί η αρνητική διάσταση της φύσης του ανθρώπου. Ένα ειδικότερο ενδιαφέρον του είναι η φιλοσοφική θεωρία του κινηματογράφου.

Μεταξύ των βιβλίων του Παναγιώτη Δόικου είναι και τα εξής: Spinoza. Φαντασία, γνώση και προφητεία (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), Η λογική των μορφών στον κινηματογράφο του Orson Welles και Ο «θάνατος του Θεού» και ο μεταφυσικός άνθρωπος (εκδόσεις Ίνδικτος), Η ζωή του ιδανικού στον κινηματογράφο (εκδόσεις Παπαζήση), Kierkegaard και Mollâ Sadrâ και Principia Formarum. Οντολογία της στοχαστικής φαντασίας (εκδόσεις Ρώμη), καθώς και οι ποιητικές συλλογές Η νύχτα στάζει φως και Φωτιά (εκδόσεις Ρώμη).