Για πρώτη φορά στα ελληνικά ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του Ντίκενς κι ένας από τους μεγαλύτερους βικτωριανούς συγγραφείς. Το πρώτο μυθιστόρημα της περίφημης σειράς “Τα χρονικά του Μπάρτσεστερ“.

Ο Trollope (1815-1882), βαθιά πολιτικός συγγραφέας, με καυστικό και πανέξυπνο χιούμορ, διατυπώνει στον Επίτροπο (1855, πρώτο έργο της σειράς “Τα Χρονικά Μπάρτσεστερ“), επιτακτικά, επίκαιρα κοινωνικά ερωτήματα.

Εκκλησιαστικά σκάνδαλα, φιλοδοξίες, κίτρινα δημοσιεύματα εγείρουν ζητήματα ατομικής ηθικής μέσα σ’ ένα διεφθαρμένο σύστημα.

Περίληψη

Ο αιδεσιμότατος Σέπτιμος Χάρντινγκ και οι εκκλησιαστικές αρχές του Μπάρτσεστερ, κατηγορούνται από έναν νεαρό χειρουργό, φανατικό των μεταρρυθμίσεων, πως χρησιμοποιούν προς όφελός τους τα έσοδα από τα κτήματα που έχει κληροδο-τήσει ένας πλούσιος έμπορος στο γηροκομείο της περιοχής. Ο ίδιος ο Χάρντινγκ, άνθρωπος που λίγο ενδιαφέρεται για πλούτη, είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το όνομά του. Ο επίσκοπος και σύζυγος της μεγάλης του κόρης τον εμποδίζει για να μην πληγεί το κύρος της Εκκλησίας. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός πως η μικρή του κόρη και ο χειρουργός είναι ερωτευμένοι. Ξεφεύγει από τον έλεγχο όλων των πλευρών όταν αρχίζει να ασχολείται με την υπόθεση η ισχυρότερη εφημερίδα της χώρας.