Το σπαρακτικό αυτοαναφορικό, ποιητικό έργο, γραμμένο το 1977, είναι ένα μοναδικό δείγμα σουρεαλιστικής γραφής από τον ποιητή.

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική, παραληρηματική εξομολόγηση χωρίς σημεία στίξης, μια απρόσκοπτη ροή εικόνων, έναν μοντερνιστικό διάλογο με το αίνιγμα της ύπαρξης, την ερωτική παράκρουση, την συντριβή των προσδοκιών, την τυραννία της μάσκας, την κυριαρχία της φθοράς, τις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας, το ομοερωτικό πάθος αλλά κυρίως και πάνω από όλα την εκτυφλωτική έκρηξη του ονείρου που με την άφθαρτη αθωότητά του,  εξιλεώνει το αίμα και ξορκίζει τη φθορά.

Τελειώνει με ένα φόρο τιμής, ένα καλημέρισμα στους σιωπηλούς συντρόφους του Κόσμου και του θρύλου που  άφησαν για μας σε σκοτεινούς καιρούς, ένα χνάρι, ένα θρύψαλο, μια μελωδία για να βρούμε το ρημαγμένο πέρασμα, να βγούμε από το εφιαλτικό δάσος της παρακμής μας και να λιαστούμε επιτέλους στο ξέφωτο της ελπίδας.

Εδώ ο ποιητής συναντάει τον εαυτό του απαλλαγμένο από αναστολές, παραδομένο σ’ αυτήν την ψυχική παράκρουση που μόνο η γυμνότητα του έρωτα και το νυστέρι του θανάτου μπορούν να απελευθερώσουν. Και τον σαρκάζει, τον παρωδεί, τον αναθεματίζει, τον εξανθρωπίζει, τον απογειώνει, αλλάζει τα μεγέθη του προσφέροντάς του με αφοπλιστική ειλικρίνεια μια διέξοδο τραυματικής ελευθερίας, διαψεύδοντας την άγνοια του και ορίζοντας την αγωνία του μέσα από την επώδυνη πορεία του σ’ ένα κόσμο που αντικατοπτρίζει την «ανάποδη» φύση του κι αποκρυπτογραφεί την τερατώδη του υπόσταση.

Τα «απομνημονεύματα ενός ήσυχου ανθρώπου που δεν ήξερε τίποτα», όπως διαβάζουμε στον υπότιτλο του ποιήματος, είναι η οιδιπόδεια τύφλωση  που σε εξαναγκάζει να κοιτάξεις το μέσα είδωλο σου στον καθρέφτη της μνήμης και να ξυπνήσεις βίαια ώστε να μάθεις με έναν νέο τρόπο να ονειρεύεσαι.

Συντελεστές:

Διαβάζει ο Ένκε Φεζολλάρι

Μαζί του οι: Μαρία Κυριάκη, Στέφανος Παπατρέχας, Μαρία Νεφέλη Δούκα

Το Αναγνωστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το “Analogio festival” στο Θέατρο Σταθμός.


Διαβάστε επίσης:

Αναγνωστήριο, στο Θέατρο Σταθμός