Το αριστούργημα του Σίντνει Λουμέτ – του πλέον παραγωγικού και πληθωρικού σκηνοθέτη του αμερικανικού κινηματογράφου – Ο Ενεχυροδανειστής (The Pawnbroker), θα προβληθεί στο Studio new star art cinema αποκλειστικά από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.

Η εμβληματική ταινία που ξεκίνησε τη λειτουργία του ΣΤΟΥΝΤΙΟ το 1967 προβάλλεται επετειακά και πάλι στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ 50 χρόνια μετά.

Ο Σίντνεϊ ΛούΜετ ήταν ένας θεσμός, πυλώνας του προοδευτικού, φιλελεύθερου Αμερικάνικου κινηματογράφου. Μέγιστος δάσκαλος της υποκριτικής. Πρώτα η ερΜηνεία, ύστερα η εικόνα.
περιέχει την πρώτη σκηνή με γυμνόστηθη γυναίκα που πήρε έγκριση από την Αμερικανική επιτροπή λογοκρισίας, λίγα χρόνια πριν καταργηθεί η επιτροπή και δημιουργηθεί το 1968 το σύστημα χαρακτηρισμού καταλληλότητας.

Η πρώτη αμερικανική ταινία που ασχοληθηκε με το εβραϊκό ολοκαύτωμα από την οπτική γωνία ενός επιζώντα.

ΣΥΝΟΨΗ

Η φιλαυτία και το χρήµα σκοτώνουν το εσωτερικό σύµπαν. Ο Νάζερμαν είναι ένας εβραίος καθηγητής που επιβίωσε από το ολοκαύτωμα κληρονομώντας την φρίκη που τον περιέβαλε. Σήμερα επαγγέλλεται τον ενεχυροδανειστή στην Ν.Υόρκη σε μια συνοικία όπου ζουν Πορτορικάνοι, νέγροι και περιθωριακοί λευκοί. Η δουλειά του αυτή είναι μια βιτρίνα πίσω από έναν πλούσιο νέγρο του υποκόσμου που τον χρησιμοποιεί ως ανδρείκελο. Είναι ένας στυγνός επαγγελματίας και δεν συγκινείται παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων που καταρρέουν γύρω του. Η αποκλειστική του προσήλωση στο χρήμα ερμηνεύεται μέσα από τις εικόνες που επανέρχονται στην μνήμη του από τις ημέρες του παρελθόντος. Ο Νάζερμαν έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους εφιάλτες του παρελθόντος αλλά και το σκληρό περιβάλλον του γκέτο της Ν. Υόρκης που ζει, το οποίο με τη σειρά του και αυτό τον παραπέμπει στο παρελθόν.

Όταν οι δικοί του ταπεινώθηκαν, εξευτελίστηκαν και χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο ίδιος για να μην πέσει στην άβυσσο που ανοίχτηκε τότε μέσα του, προσπάθησε να νεκρώσει ό,τι μπορούσε να τον κάνει τρωτό. Αυτή η πλήρης συγκινησιακή αποστράγγιση, είναι που τον κάνει να αποκρούει κάθε κίνηση εγκαρδιότητας, κάθε απλωμένο χέρι, ακόμα κι όταν οι περιστάσεις τον υποχρεώνουν να παραδεχτεί ότι η θωράκισή του δεν τον έχει καταστήσει εντελώς στεγανό, ούτε απέναντι στο παρόν, ούτε, κυρίως, απέναντι στο παρελθόν.

Ο Νάζερμαν έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους εφιάλτες του παρελθόντος αλλά και το σκληρό περιβάλλον του γκέτο της Ν. Υόρκης που ζει, το οποίο με τη σειρά του και αυτό τον παραπέμπει  στο παρελθόν.

Η θυσία της ζωής του Πορτορικανού βοηθού του που ονομάζεται, ίσως όχι τυχαία, Ιησούς που σκοτώνεται επιχειρώντας να τον σώσει από μια δολοφονική επίθεση, είναι ένα γεγονός που τον πλημμυρίζει και πάλι με πόνο, για να του αποδείξει ότι είναι ακόμα ζωντανός.

“Ο ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΣ – THE PAWNBROKER”
Κλασσικό δράμα, Αμερική 1964, Διάρκεια 116΄

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σίντνεϊ Λουμέτ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μόρτον Σ. Φάιν, Ντέιβιν Φρίντκεν, Εντουαρντ Λιούις Γουόλαντ (συγγραφέας)

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ροντ Στάιγκερ, Τζέραλντιν Φιτζέραλντ, Μπροκ Πέτερς, Τζέιμ Σάντζεζ, Ρειμόν σεν Ζακ, Χουάνο Χερνάντεζ, Krishna Kaur Khalsa, Μοργκαν Φριμαν, κ.α.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κουίνσι Τζόουνς
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Μπόρις Κάουφμαν

http://www.imdb.com/title/tt0059575/

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σεναριογράφων Καλύτερου δραματικού σεναρίου1966

Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών Καλύτερης σκηνοθεσίας σε ταινία μεγάλου μήκους 1966

Υποψηφιότητα Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου ΡΟΝΤ ΣΤΑΙΓΚΕΡ 1966

Υποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου ΡΟΝΤ ΣΤΑΙΓΚΕΡ σε δραματική ταινία 1966

Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου ξένου ηθοποιού ΡΟΝΤ ΣΤΑΙΓΚΕΡ 1967

Τιμητικό Όσκαρ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ από ΤΗΝ Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών 2005

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ την επελεξε ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές ταινίες», το 2008