Η συνομιλία γραφής και μουσικής. Η ελευθερία της λευκής σελίδας που επιτρέπει στη γραφή να πετάξει στον ουρανό αλλά και να καταβυθιστεί στις πιο επίπονες, σκοτεινές, βαθιά εσωτερικές υπαρξιακές διαδρομές. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Ο ελεύθερος άνθρωπος μιλά για υπερβάσεις. Της λογοτεχνίας και της μουσικής. Σε μια βραδιά που ανοίγει με Το Ταξίδι του Ιωνάθαν, παραγγελία της Ορχήστρας στον πολυβραβευμένο συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου.

Έργο για ορχήστρα κινηματογραφικών διαστάσεων εμπνευσμένο από τη γνωστή νουβέλα του Ρίτσαρντ Μπαχ που περιγράφει τις πτήσεις προς την τελειότητα του ομώνυμου – ευπώλητου – γλάρου. Ακολουθεί, το κορυφαίο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα του Γιοχάνες Μπραμς, μία από τις εμβληματικότερες συνθέσεις του ύστερου Ρομαντισμού με σολίστ τον ραγδαία ανερχόμενο Τσέχο βιολονίστα Γιαν Μράτσεκ. Το ταξίδι προς την αναζήτηση νοήματος στη ζωή και την ύπαρξη ολοκληρώνεται με το Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα του Ρίχαρντ Στράους, σύνθεση που αποτυπώνει τον θαυμασμό του ρομαντικού συνθέτη για τη νιτσεϊκή σκέψη και την ιδέα του Υπερανθρώπου. Στο πόντιουμ ο διαπρεπής αρχιμουσικός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Χριστόπουλος.

Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Τσεχίας στην Αθήνα

Το σχόλιο του σολίστ:

“Η πρόσκληση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι μεγάλη τιμή και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος που θα ερμηνεύσω το αγαπημένο μου “Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα” του Μπραμς με την καταπληκτική αυτή Ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανυπομονώ όχι μόνο για τη συνεργασία μου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αλλά και για την εκ νέου συνάντησή μου με το υπέροχο κοινό της χώρας σας. Κάθε φορά είναι απολαυστική εμπειρία για εμένα.”

Το σχόλιο του μαέστρου:

“Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μετά από τρία χρόνια. Ανυπομονώ να ξανασυναντήσω τους μουσικούς και να παρουσιάσουμε στο αθηναϊκό κοινό ένα πρόγραμμα που συνδυάζει δύο από τα πιο εμβληματικά έργα του ύστερου γερμανικού Ρομαντισμού με τη συναρπαστική α’ εκτέλεση του συμφωνικού ποιήματος “Το ταξίδι του Ιωνάθαν” του Χρίστου Παπαγεωργίου, σε παραγγελία της Ορχήστρας.”

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (γεν. 1967)
Το ταξίδι του Ιωνάθαν (παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών)

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833–1897)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77

ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864–1949)
Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα, έργο 30

ΣΟΛΙΣΤ
Γιαν Μράτσεκ, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασίλης Χριστόπουλος

19:45: Δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Τίτου Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων