Το Kappatos Athens Art Residency και ο Γεράσιμος Καππάτος παρουσιάζουν τον τρίτο κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κορέας, και την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Κορεάτισσας εικαστικού Joo Yeon Park με τίτλο “Ο” σε επιμέλεια της Σωζήτας Γκουντούνα.

Η ατομική έκθεση της Joo Yeon Park “O” αναφέρεται στo Ελληνικό φωνήεν όμικρον, και αποτυπώνει τη σταθερή προσήλωση της εικαστικού με τους επαναλαμβανόμενους μηχανισμούς των λέξεων, των εικόνων και του ήχου σε διαφορετικές γλώσσες. Η ανάγνωση του κλασικού ελληνικού μύθου “Νάρκισσος και Hχώ” συνεχίζει να βρίσκεται σε διάλογο με τα νέα κείμενα, σχέδια, βίντεο και περφόρμανς της εικαστικού. Ωστόσο, στην έκθεση “O,” η έμφαση μετατοπίζεται από την επανάληψη των εικόνων και των λέξεων στην επανάληψη του ήχου. Το αίτημά για «καθαρή» φωνή απαλλαγμένη από τα συμβατικά γλωσσικά συστήματα της γραφής και του ήχου εκδηλώνεται με τη μορφή φαντασιακών φωνηέντων στα κείμενα-σχέδια και στην αέναη εκφώνηση τους απο τραγουδιστές.

Η σειρά κειμένων – σχέδιων διερευνά τη χειρονομία της γραφής ως μια μορφή του σχεδίου, ή τη χειρονομία σχεδίου ως μια φόρμα γραφής που παράγεται απο αυγοτέμπερα και μελάνι. Τα έργα της έκθεσης ανταποκρίνονται στις καμπυλόγραμμες πτυχές των ελληνικών και αγγλικών φωνηέντων και στις διακριτικά ευθύγραμμες πτυχές των Κορεάτικων φωνηέντων, τα οποία αποτελούνται μόνο από κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε ορθή γωνία. Η εγκατάσταση ενσωματώνει ράβδους χάλυβα και φύλλα γυαλιού ώστε οι θεατές να διαβάζουν τα κείμενα – σχέδια από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Τα κείμενα- σχέδια αποδίδονται σε περφόρμανς με τρείς φωνές σε σύνθεση των μουσικών Νίκου Βίττη και Νάσου Σωπύλη στην κυκλική σκάλα του κτιρίου. Ωστόσο, λόγω της διαφορετικής απόδοσης των «φαντασιακών φωνηέντων,» οι νότες θα επαναλαμβάνονται χωρίς του ήχους των φωνών, αποφεύγοντας κατα αυτόν τον τρόπο το νόημα που διαχέεται απο τη γλώσσα.