Η Strada Films παρουσιάζει την ταινία με τίτλο «Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar», που είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας

… και θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012.

Σύνοψη:O κύριος Lazhar, από την Αλγερία, προτείνει τον εαυτό του ως αντικαταστάτη της δασκάλας που αυτοκτόνησε σε ένα δημοτικό σχολείο του Καναδά.  Από την στιγμή που προσλαμβάνεται κάνει τα πάντα για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, να τους συμπαρασταθεί και να τους εξηγήσει την ανεξήγητη ακόμη και για τους μεγάλους πολλές φορές δύναμη της απώλειας, κατευνάζοντας τις παιδικές ψυχές αλλά και τους δικούς του δαίμονες. Ωστόσο, κανείς απ’ τους συναδέλφους, γονείς, ακόμη κι απ’ τα παιδιά δε γνωρίζει το παρελθόν του κυρίου Lazhar κι ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί ακόμη και να απελαθεί.

Για την ταινία:
Έχει «ταξιδέψει» σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει κερδίσει παντού κοινό και κριτικούς, ενώ έφτασε μέχρι και την τελική πεντάδα των Όσκαρ, διεκδικώντας επάξια το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας της Ακαδημίας. H ταινία είναι μία προσαρμογή του θεατρικού έργου της Evelyne de la Cheneliere, όπου ο κύριος Lazhar ενσαρκώνει την συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και την δύναμη της ειλικρίνειας. Ο σκηνοθέτης Philippe Falardeau με χιούμορ, ευαισθησία και ειλικρινή “ψέματα” προσφέρει μία ταινία που γοητεύει.

«Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar» έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο της ημέρας Γαλλοφωνίας του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, παρουσία του σκηνοθέτη της ταινίας Philippe Falardeau.

Στοιχεία της ταινίας:
Σενάριο/ Σκηνοθεσία Philippe Falardeau
Παίζουν: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Danielle Proulx
Διάρκεια: 93΄
Βραβεία: Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινιάς – Βραβείο Καλύτερης Καναδικής Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο – Βραβείο Κοινού και Variety Piazza Grande Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνευ, 6 Βραβεία Genie του Καναδά, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας και καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Mohamed Fellag.