Σημαντική ήταν τον Ιούλιο η ανταπόκριση των ιστιοπλόων αλλά και όσων ταξιδεύουν με σκάφη, στην πρόσκληση του προγράμματος Ο Δρόμος του Δελφινιού – www.spotadolphin.gr, για την καταγραφή των κητωδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.
Συνολικά μέσα στον Ιούλιο έγιναν 29 παρατηρήσεις κητωδών, οι περισσότερες από αυτές από τους 500 περίπου ιστιοπλόους του 46ου Ράλλυ Αιγαίου που έλαβε χώρα από 17 ως 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ναυταθλητών, στο πρώτο σκέλος του Ράλλυ Αιγαίου με προορισμό τη Σύρο, νοτίως της Κύθνου, τα περισσότερα πληρώματα είχαν τη συντροφιά 2 μικρών ρινοδέλφινων, που πλησίασαν και περιεργάστηκαν τα σκάφη για αρκετή ώρα πριν φύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όμως και στο τρίτο σκέλος του Ράλλυ Αιγαίου, από τη Λέρο στη Σάμο, στο στενό μεταξύ Λειψών και Αγαθονησίου, περίπου 10 ζωνοδέλφινα εμφανίστηκαν με μεγάλη διάθεση για παιχνίδια με τα σκάφη. Ο άνεμος των 5 μποφόρ που φούσκωνε τα πανιά των ιστιοφόρων τους, ευνοούσε τα παιχνίδια των δελφινιών που συνόδευσαν το στόλο στο στενό της Μυκάλης κάνοντας άλματα έξω από το νερό και ανεβάζοντας τη διάθεση των αθλητών.

Από τις 29 παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στο www.spotadolphin.gr στη διάρκεια του Ιουλίου οι 3 αφορούν κοινά δελφίνια, 8 ρινοδέλφινα, 8 ζωνοδέλφινα και 1 φυσητήρα ενώ στις υπόλοιπες δε στάθηκε δυνατό να αναγνωριστεί το είδος των κητωδών. Το μεγαλύτερο πλήθος των παρατηρήσεων έγινε στις Κυκλάδες (Κύθνο, Άνδρο, Πάρο, Ίο) καθώς και στην Εύβοια αλλά και τον Αργοσαρωνικό.

Το πρόγραμμα ο Δρόμος του Δελφινιού», είναι μια πρωτοβουλία του  Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ),που καλεί τους ιστιοπλόους αλλά και όλους όσους ταξιδεύουν με σκάφη στα νερά του Αιγαίου, να συμβάλλουν στην προστασία των δελφινιών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Στο site www.spotadolphin.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει βασικές πληροφορίες για τα δελφίνια καθώς και τη φόρμα καταγραφής των στοιχείων τους. Έχοντας ενημερωθεί, αρκεί κάποιος που θα δει δελφίνι να παρατηρήσει και να καταγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά του και τη συμπεριφορά του ως προς το σκάφος.