Στο μυθιστόρημα Shuggie Bain ακολουθούμε τον Shuggie, ενώ προσπαθεί να φροντίσει την αλκοολική μητέρα του, την Agnes. Ο αλκοολισμός εκείνης συμπίπτει με την σεξουαλική αφύπνιση του έφηβου πλέον γιου της. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Γλασκώβη κατά τη διάρκεια του 1980, μία περίοδο φτώχειας και δυσκολίας. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στη μητέρα του συγγραφέα, η οποία απεβίωσε λόγω αλκοολισμού όταν εκείνος ήταν μόλις 16 ετών.

Ο Stuart, ο οποίος σήμερα είναι 44 ετών, περιγράφει τον εαυτό του ως ένα παιδί της εργατικής τάξης, που ακολούθησε μία διαφορετική καριέρα και ανακάλυψε την συγγραφή καθυστερημένα στη ζωή του. Είναι ο δεύτερος Σκωτσέζος συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο των £50,000, μετά τον James Kelman, που τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο το 1994, με το μυθιστόρημα How Late It Was, How Late. Το εν λόγω βιβλίο άλλαξε τη ζωή του Stuart, όπως δήλωσε ο ίδιος, καθώς είδε για πρώτη φορά τους ανθρώπους του και την διάλεκτο του να καταγράφονται στις λευκές σελίδες ενός μυθιστορήματος.

Μέλη της κριτικής επιτροπής του βραβείου δήλωσαν πως το μυθιστόρημα αυτό πρόκειται να θεωρηθεί ως κλασικό, ενώ ο συγγραφέας πλέον ασχολείται αποκλειστικά με τη μυθιστοριογραφία έχοντας έτοιμο και το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Shuggie Bain, το είχαν απορρίψει 30 εκδότες πριν το επιλέξουν η Grove Atlantic στις ΗΠΑ και η Picador στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Stuart, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γκασκώβη, αλλά μετακόμισε στην Νέα Υόρκη στην ηλικία των 24 για να εργαστεί σαν σχεδιαστής μόδας, αφού αποφοίτησε από το Royal College of Art στο Λονδίνο.

Οι 6 επικρατέστεροι συγγραφείς για το βραβείο της φετινής χρονιάς αποτέλεσαν μία πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα, αφού οι υπόλοιποι συγγραφείς ήταν οι: Diane Cook, Avni Doshi και Brandon Taylor από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Tsitsi Dangarembga από την Ζιμπάμπουε και Maaza Mengiste, από Αιθιοπία και Αμερική. Το βραβείο είχε δεχθεί κριτικές, όταν αποφάσισε το 2014 να συμπεριλάβει στους υποψήφιους για τη νίκη όλους τους συγγραφείς που γράφουν στην αγγλική γλώσσα, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους. Η βρετανική λογοτεχνική σκηνή είχε θορυβηθεί, καθώς θεώρησε ότι το βραβείο θα μονοπωληθεί από τους αμερικανικής καταγωγής συγγραφείς.

Το διεθνές βραβείο Booker για το 2020 κέρδισε το Marieke Lucas Rijneveld, από την Ολλανδία, σε ηλικία 29 ετών, με το μυθιστόρημα The Discomfort of Evening.