Ο Γκιγιέρμο Έρας, μια από τις πιο ολοκληρωμένες και πολύπλευρες μορφές του θεάτρου στην Ισπανία του σήμερα, θα μιλήσει για το σύγχρονο

ισπανικό θέατρο μέσα από τις εμπειρίες του ως ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρικού συγγραφέα.

Ο Γκιγιέρμο Έρας θα δώσει διάλεξη στο Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, στις 19.30.

Ο Γκιγιέρμο Έρας είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Βασιλικής Σχολής Δραματικής Τέχνης και Χορού της Μαδρίτης. Υπήρξε ηθοποιός και διευθυντής του Θιάσου Τάμπανο (1974-1983) και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Νέων Σκηνικών Τάσεων (1983-1993). Όλ’ αυτά τα χρόνια ανέβασε πάνω από πενήντα παραστάσεις στις οποίες συνδύασε τις ιδιότητες του σκηνοθέτη, του ηθοποιού, του συγγραφέα και του μάνατζερ.

Υπήρξε διευθυντής των θεατρικών συλλογών «Νέο Ισπανικό Θέατρο», «Νέα Σκηνή», «Σύγχρονο Ισπανικό Θέατρο» και «Το αμερικανικό θέατρο σήμερα». Έχει γράψει τα θεωρητικά βιβλία: «Σκόρπια γραπτά» και «Ματιές στη σκηνή στο τέλος του αιώνα». Έχει εκδώσει τα «Σκόρπια γραπτά Β’» και τέσσερα βιβλία με θεατρικά κείμενα, μεταξύ των οποίων και το «Ροτβάιλερ» που ανέβηκε πέρυσι στην Αθήνα και είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό. Σήμερα είναι διευθυντής του Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου Σύγχρονων Συγγραφέων, Σύμβουλος Σκηνικών Τεχνών στον οργανισμό La Casa de América, μεταπτυχιακός καθηγητής διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και συνιδρυτής του Θιάσου Teatro del Astillero. Έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου το 1994 και με το Βραβείο Λόρκα για το Θέατρο το 1997. 

Στα ισπανικά με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά.

Σε συνεργασία με την Σχολή Θεάτρου «δήλος» της Δήμητρας Χατούπη.