Η Bob Ross Inc., η εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα των δημιουργημάτων του διάσημου ζωγράφου, εναντιώθηκε στο ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο έχει θέμα την προσωπική ζωή του Ross και τις επιχειρηματικές σχέσεις του καλλιτέχνη. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι η ταινία, η οποία εμφανίστηκε προσφάτως στον ιστότοπο ροής, παρουσιάζει μια “ανακριβή και έντονα διαστρεβλωμένη απεικόνιση της πραγματικότητας.”

Το ντοκιμαντέρ “Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed” σκηνοθετεί η ηθοποιός Melissa McCarthy και ο σύζυγός της, Ben Falcone.

Η ταινία “σκαλίζει” ιδιαιτέρα τη συνεχιζόμενη νομική διαμάχη, που ακολούθησε μετά το θάνατο του καλλιτέχνη μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων που συνεργάζονταν εν ζωή ο ζωγράφος και της οικογένειάς του.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά αποτυπώνοντας την άνοδο του Ρος ως τηλεπερσόνα με την μοναδική του ικανότητα να ζωγραφίζει τοπία με πολύ γοργούς ρυθμούς. Η ταινία αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του στην εκπομπή PBS The Joy of Painting στην επιχειρηματικότητα των μακροχρόνιων χορηγών του, Annette και Walt Kowalski, οι οποίοι ανέλαβαν τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του Ross αφού πέθανε από καρκίνο το 1995 στα 52 του.

Οι παραγωγοί της ταινίας επικοινώνησαν με την εταιρία δύο φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά η εταιρεία έκτοτε περιέγραψε τα αιτήματα τους ως “γεμάτα με συγκεχυμένη έλλειψη διαφάνειας”.

Μάλιστα όσοι γνώριζαν προσωπικά τον Bob Ross, αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο ντοκιμαντέρ.

“Αν οι κινηματογραφιστές επικοινωνούσαν με καλές προθέσεις, η Bob Ross Inc. θα μπορούσε να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μιας ταινίας χωρίς ανακρίβειες “, ανέφερε η εταιρεία.

Το 2019, το έργο του Ross εκτέθηκε για πρώτη φορά, στο Franklin Park Arts Center στο Purcellville της Βιρτζίνια. Πέρυσι, το πρώην στούντιο του Ross στην Ιντιάνα ανακαινίστηκε και φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση των έργων του.

“Όταν κάποιος είναι καλλιτέχνης … υπάρχει μια επιχείρηση πίσω από αυτόν”, δήλωσε η McCarthy στο NPR. “Και θα τολμούσα να μαντέψω ότι οι επιχειρήσεις είναι πάντα πολύ πιο περίπλοκες από την προσωπικότητα την οποία εκπροσωπούν.”, συνέχισε.

Πηγή: ArtNews | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Cord Cutters News