Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το λεύκωμα για το βίο και το έργο του Κ.Π. Καβάφη

… που έχουν συγγράψει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Μαρία Στασινοπούλου, το οποίο θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία σε επανέκδοση, από τις 20 Μαρτίου 2013.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του και με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 80 χρόνων από τον θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη, το βιβλίο-αναφοράς Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και της Μαρίας Στασινοπούλου επανακυκλοφορεί συμπληρωμένο, στις 20 Μαρτίου από τις εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν στη διάρκεια αυτών των χρόνων.

Στις σελίδες του, μέσω της χρονολογικής παράθεσης των γεγονότων της ζωής του ποιητή, ο αναγνώστης παρακολουθεί την αφετηρία και την εξέλιξη της ποίησής του, τις προσωπικές του αντιδράσεις απέναντι στην ανθρώπινη μοίρα, απέναντι στον έρωτα και τον θάνατο. Το βιβλίο στηρίζεται στην πλουσιότατη καβαφική βιβλιογραφία και αξιοποιεί όλα τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τη ζωή και το έργο του ποιητή. Σε αυτό καταγράφονται πληροφορίες από το «Αρχείο Καβάφη» και παρατίθενται αποσπάσματα από σπάνια περιοδικά και δυσεύρετες εφημερίδες, καθώς και από επιστολές. Η πλούσια εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο (φωτογραφίες, σκίτσα, γελοιογραφίες, χειρόγραφα) ανασυνθέτει το κλίμα της εποχής και περιγράφει την περιπέτεια της ελληνικής κριτικής να προσλάβει και να αναγνωρίσει την αξία της καινοφανούς ποίησης του Καβάφη. Επίσης, το βιβλίο περιλαμβάνει πλήρη καβαφική εργογραφία και την εκτενέστερη και πιο ενημερωμένη μέχρι σήμερα επιλογή διεθνούς βιβλιογραφίας.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Πάτρα 1939) είναι ποιητής και βιβλιογράφος. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές και ισάριθμα βιβλία με μελετήματα για πρόσωπα, θέματα και περιοδικά της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει βιβλιογραφίες για τους: Γ. Σεφέρη, Γ. Κ. Κατσίμπαλη, Άγγελο Σικελιανό, Ρόδη Ρούφο, Οδυσσέα Ελύτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νόρα Αναγνωστάκη, Αλέξανδρο Κοτζιά κ.ά. Βιβλία του για τον Καβάφη: Κ. Π. Καβάφης, Σχέδια στο περιθώριο (1988), Παρωδίες καβαφικών ποιημάτων (1998), Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα (2003), Βιβλιογραφία Κ. Π. Καβάφη (2003), Εις τα περίχωρα Αντιοχείας και Κερύνειας, Καβάφης-Σεφέρης (2006), Κ. Π. Καβάφης, Η ποίηση και η ποιητική του (2013).  

Η Μαρία Στασινοπούλου (Καλαμάτα 1945) είναι φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει: Χρονολόγιο-Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη (2000), Πίσω από τις γραμμές, Σελίδες κριτικής (2005), Κυρία, με θυμάστε; Αφηγήματα (2010). Έχει επιμεληθεί την τρίτομη έκδοση του Κοινού Λόγου της Έλλης Παπαδημητρίου (2003) και τον δεύτερο τόμο της Αλληλογραφίας Γιώργου και Μαρώς Σεφέρη (2005).

Παράλληλα, στις 20 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει η επετειακή έκδοση Κ.Π. Καβάφης, Ποιήματα που περιλαμβάνει τα 154 ποιήματα του καβαφικού «Κανόνα». Το βιβλίο συνοδεύεται από το CD του Νίκου Ξυδάκη Rue Lepsius: Μια μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη σε ποίηση του Διονύση Καψάλη.