Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, πιστό στην αποστολή του για τη διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ισπανίας στο σύνολό της, διοργανώνει

ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον βασκικό πολιτισμό. Στις 5 Απριλίου και ώρα 19.30 το Ινστιτούτο Θερβάντες θα μας ταξιδέψει στη μακρινή και πανέμορφη Χώρα των Βάσκων στη βόρεια  Ισπανία επιχειρώντας να μας φέρει κοντά με το βασκικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό άξιο θαυμασμού και για το παρελθόν αλλά και για το ακμαίο παρόν του.

Η Χώρα των Βάσκων παρουσιάζει την ιδιομορφία να διατηρεί μια γλώσσα με χιλιετή ιστορία, όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει ένα πλούσιο δείγμα του σύγχρονου πνευματικού πολιτισμού των βάσκων, που περιλαμβάνει οπτικές, μουσικές και ποιητικές καλλιτεχνικές εκφάνσεις.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η κινηματογραφία του Αϊτζόλ Αραμάιο, η ζωγραφική του Χεσούς Μάρι Λασκάνο, καλλιτέχνη με έργα στο περίφημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, η ποίηση του Χουάν Κρους Ιγκεραμπίντε, ενός από τους πιο μεταφρασμένους και βραβευμένους βάσκους συγγραφείς και η μουσική από την άρπα της Οϊάνε Ιγκεραμπίντε.

Ο Γιόν Κορτάσαρ, επικεφαλής έδρας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, θα εξηγήσει το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προέκυψαν αυτές οι καλλιτεχνικές εκφάνσεις που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Στα ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Βασκική Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Ετσεπάρε.