Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή “Απόστρατος”, με πρωταγωνιστές τους Μιχάλη Σαράντη και Θανάση Παπαγεωργίου, μετά την επιτυχημένη της έξοδο πέρυσι τον Φλεβάρη που διακόπηκε απότομα λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, επιστρέφει online στις 19-31 Μαρτίου στο viva.gr.

Στην ταινία, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας (Μιχάλης Σαράντης), μετακομίζει στου Παπάγου, στη μονοκατοικία του παππού του, απόστρατου αξιωματικού που δεν ζει πια. Καθώς εγκλιματίζεται στο νέο σπίτι, συναντά παλιούς παιδικούς φίλους και γνωρίζει έναν ηλικιωμένο γείτονα (Θανάσης Παπαγεωργίου). Μαθαίνοντας για την φιλία του δεξιού, συντηρητικού παππού του με τον αριστερό, φτωχό συναγωνιστή του, αρχίζει να συνειδητοποιεί πολλά πράγματα, όχι μόνο για το παρελθόν της χώρας του αλλά και για το παρελθόν της οικογένειάς του και εν τέλει για τον ίδιο του τον εαυτό.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για όλους, καθώς θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια διανομή (χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς) μέσω της Viva.gr.

Μπορείτε να απολαύστε την ταινία από την άνεση του σπιτιού σας με δυνατότητα επιλογής αγγλικών υποτίτλων. Eδώ θα βρείτε τα λινκ σε ελληνικά και αγγλικα με οδηγίες για την προαγορά εισιτηρίου.

Η ταινία θα προβάλλεται σε συγκεκριμένες ώρες: 00.00, 03.00, 06.00, 08.00, 11.00, 18.00 και 21.00. Ωστόσο ο θεατής θα έχει περιθώριο να την δει για άλλες τέσσερις ώρες μετά την ώρα έναρξης.

LOGLINE

Ένας αποτυχημένος εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο μετακομίζει στου Παπάγου, στο σπίτι του ένδοξου παππού του, απόστρατου αξιωματικού του Στρατού. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος της κληρονομίας του.

ΣΥΝΟΨΗ

Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγο. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας.
Η γενιά του Β’ΠΠ ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός.

Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης».
Ζαχαρίας Μαυροειδής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & Σενάριο
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
Παραγωγοί
ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
Εταιρία Παραγωγής
FALIRO HOUSE
Συμπαραγωγοί
ΕΡΤ, με την υποστήριξη του ΕΚΚ
Διεύθυνση Φωτογραφίας
ΖΩΗ ΜΑΝΤΑ
Μοντάζ
ΣΤΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνικά
ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΚΛΙΔΗΣ
Σχεδιασμός Ήχου
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΝΤΟΥΝΗΣ
Ηχοληψία
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μουσική Σύνθεση
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΕΓΚΛΗΣ
Κουστούμια
ΑΛΚΗΣΤΗ ΜΑΜΑΛΗ
Μακιγιάζ / Μαλλιά
ΙΩΑΝΝΑ ΛΥΓΙΖΟΥ
Casting
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΝΗ
ΑΚΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΩΤΑ ΦΕΣΤΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΑΡΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΑΤΑΛΙΑ ΧΑΤΖΗ
ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ
Και η
ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΡΑΒΕΙΑ
60ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
*Βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού
*Βραβείο Νεότητας από την κριτική επιτροπή φοιτητών του ΑΠΘ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΡΙΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
* Βραβείο Σεναρίου ΙΡΙΣ 2020
KINENOVA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Belgrade International Film Festival
KINENOVA International Film Festival
Los Angeles Greek Film Festival
NY Greek Film Expo
Transylvania International Film Festival
Montreal Greek Film Festival
EU Film Festival
Berlin Filmbox

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ–BIO

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ., θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και κινηματογράφο στην Αθήνα και στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στα Berlinale Talent Campus και Sarajevo Talent Campus. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η κωμωδία Ο ΞΕΝΑΓΟΣ (2011), προβλήθηκε σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ (2018) βρίσκεται ακόμη στο φεστιβαλικό κύκλωμα ενώ η ταινία μυθοπλασίας ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ που ακολούθησε έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νεότητας. Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβειο ΙΡΙΣ καλύτερου σεναρίου καθώς και με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο KINENOVA IFF. To 2014 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο ΕΦΤΑ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ το οποίο αυτή την περίοδο αναπτύσσει σε ταινία animation μεγάλου μήκους. Από το 2015 διδάσκει κινηματογραφικό σενάριο σε ιδιωτικές σχολές της Αθήνας.

Trailer