Από τις Εκδόσεις  Gutenberg κυκλοφορεί το Περιοδικό για το Βιβλίο και τις Τέχνες, O Αναγνώστης.

‘Ένα χρόνο στον «αέρα» του διαδικτύου έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο το περιοδικό μας, ο «Αναγνώστης». Με καταγωγή του το ιστορικό περιοδικό «Διαβάζω», η συλλογική αυτή προσπάθεια για το βιβλίο και τις τέχνες ανοίχτηκε στους νέους καιρούς, αναδέχτηκε τις καινούργιες προκλήσεις και επιχειρεί να ανασυνθέσει το πρόσωπό της, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό της.

Ωστόσο, ο Αναγνώστης εμπεριέχει μιαν αντίφαση: παρότι ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο, αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, στο βιβλίο υπό την έντυπη μορφή του. Αυτή ακριβώς η αντίφαση μας παρακίνησε να επιδιώξουμε και την έντυπη παρουσία μας, προχωρώντας στην παρούσα έκδοση, που περιέχει μια επιλογή από τα καλύτερα δημοσιεύματα της χρονιάς που πέρασε. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλα πολλά κείμενα, άξια να συμπεριληφθούν στον τόμο. Αν, ωστόσο, δεν περιορίζαμε τις επιλογές μας, θα βρισκόμασταν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ογκώδους έκδοσης, πράγμα που απέκλειαν οι συνθήκες. Προτιμήσαμε να επιλέξουμε κείμενα θεματικών αναφορών, που καθιστούν την έκδοση χρηστική και στο μέλλον.

Επιπλέον δημοσιεύουμε μια σειρά κειμένων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, όπως η (τελευταία, ίσως) συνέντευξη του Νίκου Εγγονόπουλου και η προσωπική κατάθεση του Δημήτρη Ραυτόπουλου για την εμπειρία του ως ενός εκ των ιδρυτών και μέλους της συντακτικής ομάδας της «Επιθεώρησης Τέχνης» […] ο «Αναγνώστης» παραμένει μια μεγάλη ομάδα φίλων του βιβλίου και των τεχνών, ανοικτός σε κάθε νέα ιδέα.

Συντακτική Επιτροπή: Λίλα Κονομάρα, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Κατερίνα Σχινά, Στρατής Χαβιαράς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη