Οι ομάδες Silence Fiction Society, Ρόμβος, Vinyl Microstore και Noise-below.org, σχεδόν δύο χρόνια

μετά την επιτυχημένη εμφάνιση των Brothers Unconnected στην Αθήνα, καλωσορίζουν για μια ακόμη φορά τον Alan Bishop (Sun City Girls/ Sublime Frequencies), για μια σόλο εμφάνιση ως Alvarius B, στο νέο χώρο Etage Littéraire του Booze Cooperativa.

Alan Bishop/ Sun City Girls

Αlvarius Β είναι το σόλο ακουστικό, singer/songwriter ψευδώνυμο του Aμερικανού μουσικού και εθνομουσικολόγου, Alan Bishop.  O Βishop είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής της εμβληματικής εθνογραφικής δισκογραφικής Sublime Frequencies, αλλά κυρίως ως μέλος μιας από τις πιο αινιγματικές και επιδραστικές underground: των Sun City Girls.

Το πειραματικό τρίο των Sun City Girls ιδρύθηκε το 1981 από τους αδελφούς Alan και Richard Bishop (ευρύτερα γνωστός ως Sir Richard Bishop), ενώ ένα χρόνο αργότερα προσχώρησε στις τάξεις του γκρουπ και ο ντράμερ Charles Gocher και οι Sun City Girls εξελίχθηκαν σε μία – κατά κοινή παραδοχή – πιο καινοτόμες underground μπάντες της Αμερικάνικης μουσικής σκηνής. Οι αεικίνητοι «Αριστοκράτες της Αυθάδειας» όπως αυτο-αποκαλούνται, μέσα σε τρεις δεκαετίες και μια πληθώρα άλμπουμ, σινγκλ, κασετών, συλλογών,  παράπλευρων πρότζεκτ και εκκεντρικών ζωντανών εμφανίσεων έχουν προσφέρει στο -φανατικό- κοινό τους ένα πολύμορφο αρχείο ήχων και εικόνων. Το να προσπαθήσει κανείς να προσδιορίσει ποιοι ακριβώς είναι και τι ακριβώς έχουν κάνει οι Sun City Girls είναι αρκετά φιλόδοξο και ίσως αφελές. Μουσικά το έργο τους είναι από τα μη κατηγοριοποιήσιμα, μια παραισθησιογόνα μίξη εξωγήινης τζαζ, improv, Ασιατικής ψυχεδέλειας, Αραβικού διαλογισμού, θεωριών συνωμοσίας, όπου το trash εναλλάσσεται με τη σάτιρα, ιδιοφυή συνεχή αυτοσαρκασμό, αφορισμούς και ενίοτε ψυχόδραμα. Ο δισκογραφικός επίλογος στο έπος των SCG γράφτηκε με τις δύο τελευταίες τους κυκλοφορίες: το ήμισι του soundtrack της ταινίας «Mister Lonely» (Drag City 2008) του Harmony Korine, και το αποθεωμένο από κριτικούς «Funeral Mariachi» (Abduction, 2010).

Αν και με διακριτική παρουσία τριων δεκαετιών, η κληρονομιά των Sun City Girls στοιχειώνει ακόμα τη σύγχρονη μουσική σκηνή και είναι αισθητή στον ήχο (και τη φιλοσοφία) συγκροτημάτων σαν τους Deerfoof, Six Organs of Admittance,  Dengue Fever, No Neck Blues Band, Bardo Pond, Jackie O-Motherfucker και  -κατά κύριο λόγο- τους Animal Collective.


Alvarius B

Ψυχωσικός αρχειοθέτης/ συλλέκτης, ταξιδευτής, μανιώδης καπνιστής ίσως είναι κάποιοι από τους προσδιορισμούς που μπορεί κάποιος να του προσάψει. Το άλλο κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εργασιομανία χάρη στην οποία οφείλεται η πολυσχιδής και πολυάριθμη -στα όρια της σχιζοφρένειας- δισκογραφία των Sun City Girls και της Sublime Frequencies.

Ανάμεσα σε ταξίδια σε προορισμούς που κανένας τουρίστας δε θα πατούσε το πόδι του και σε περίπου 10 κυκλοφορίες δίσκων το χρόνο εδώ και 30 χρόνια (!), ο Bishop προλαβαίνει να ηχογραφεί και σόλο δίσκους με τα ψευδώνυμα/ περσόνες Alvarius B και Uncle Jim.

Μέσω της spoken word περσόνας Uncle Jim, ο Bishop διοχετεύει την έντονα πολιτικοποιημένη και ενίοτε συνωμοσιολογική πρόζα που γράφει, απηχώντας ηχογραφήσεις beat ποίησης των Kerouac και Burroughs αλλά και την word jazz των ραδιοφωνικών ηχογραφήσεων του Ken Nordine.

photo by: B. Siebert

Ως Alvarius B, ο Bishop μεταμορφώνεται σε έναν βάρδο, έναν φολκ τραγουδοποιό δικής του κοπής. Αν ο μουσικός όρος freak folk δεν σήμαινε ήδη κάτι άλλο και χρησιμοποιούταν κυριολεκτικά, θα μπορούσε ίσως να περιγράψει τη μουσική του Αlvarius B,  όμως αποτυγχάνει. Ο Bishop μουσικά χρησιμοποιεί τη φολκ παράδοση, για να την υπονομεύσει με τους σκοτεινούς, συχνά ειρωνικούς και πάντα αμφίσημους στίχους του και φυσικά να την εμποτίσει μουσικά με άνισες δόσεις Ennio Morricone, John Barry, Joe Meek,  Ανατολίτικες κλίμακες και cult soundtracks. Το αποτέλεσμα, όπως κάποιος κριτικός έγραψε ορθά, είναι ένα ‘θανατηφόρο κοκτέιλ για τις αισθήσεις’, όπου το σπαραξικάρδιο εναλλάσσεται με το κωμικό και το γλυκό με το δηλητηριώδες.

Οι live εμφανίσεις είναι μοναδικές, με την έννοια του ότι τις προσαρμόζει ανάλογα με το που στον πλανήτη βρίσκεται και πιο κοινό έχει απέναντί του. Ανάμεσα στα κομμάτια, μεταμορφώνεται σε έναν καθιστό stand-up κωμικό: μιλάει συνεχώς (και καπνίζει), συνδιαλέγεται με το κοινό το οποίο συχνά προβοκάρει θίγοντας χιουμοριστικά, εθνικά στερεότυπα και πολιτικά γεγονότα, προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας. Το μουσικό του set στην Αθήνα θα διανθίσουν συνθέσεις από τα 4 προσωπικά του album, ακουστικές εκτελέσεις γνωστών κομματιών των Sun City Girls καθώς και οι χαρακτηριστικές, ευρηματικές του διασκευές σε γνωστά κομμάτια.

Από το 2011 ο Bishop μετακόμισε μόνιμα από το Σηάτλ στο Κάιρο της Αιγύπτου και έφτιαξε μια μπάντα με νεαρούς Αιγύπτιους μουσικούς, τους Invisible Hands (El Ayadi El Khafeyya). Ο δίσκος τους, που στηρίζεται σε παλιό ακυκλοφόρητο υλικό του Bishop ερμηνευμένο στα Αραβικά και τα Αγγλικά, θα κυκλοφορήσει σε δύο διαφορετικές εκδόσεις στα μέσα Μαρτίου από το label των Sun City Girls, Abduction και την Αιγυπτιακή EKA-3. Μια γεύση από το album των Invisible Hands μπορείτε να πάρετε από τη σελίδα του Pitchfork, εδώ.

www.suncitygirls.com
www.abduction.com

Δισκογραφία Αlvarius B (επιλογή)
Baroque Primitiva (Abduction/ Poon Village, 2011)
Blood Operatives of The Barium Sunset (Abduction, 2005)
Alvarius B (Abduction, 1997)
Alvarius B (Abduction, 1994)

Συνεργασίες:

Με τους Cerberous Shoal// The Vim and Vigour of Alvarius B and Cerberus Shoal (North East Indie, 2002)
Με τον Dylan Nyoukis // Sugar: The Other White Meat (Catsup PLate, 2002)


Support Act: Άγγελος Κυρίου

Ο Άγγελος κυρίου ξεκίνησε να ηχογραφεί για λογαριασμό του, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και συνεχίζει να πράττει το ίδιο μέχρι σήμερα, προσθέτοντας τα τελευταία χρόνια τη λέξη ‘μοιράζομαι’ και τη διεύθυνση angeloskyriou.blogspot.com, στο τέλος κάθε ολοκληρωμένης πρότασης. Παράλληλα συμμετέχει στα σχήματα MrCantfind, La Situation Conga και Betty Loop Loop, ενώ ζει και εργάζεται, προς το παρόν, στην Αθήνα.

angeloskyriou.blogspot.com

Ο Alan Bishop, θα παρουσιάσει επίσης ένα Sublime Frequencies dj-set, με σπάνια 60s-70s μουσικά ευρήματα από την Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, την Παρασκευή 8 Μαρτίου στα decks της Cantina Social.