Ο Alpha Blondy, έρχεται για πρώτη φορά στην Καβάλα για μια μοναδική εμφάνιση στο φρούριο της πόλης. Γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1953, είναι ο πιο γνωστός γαλλόφωνος reggae τραγουδιστής, ενώ παράλληλα τραγουδάει και στη γλώσσα του, τη Dioula, όπως επίσης στα αγγλικά, αραβικά, ισραηλιτικά και patua, προσπαθώντας έτσι να περάσει σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο το μήνυμα της αγάπης που πρεσβεύουν οι στίχοι του. Ο Alpha Blondy παρουσιάζει ένα γνήσιο έθνικ αφρικανικό ήχο, εμπλουτισμένο με reggae ρυθμούς με ένα δικό του μοναδικό τρόπο.

Με σημαντική πορεία στη μουσική για περισσότερα από 40 χρόνια, άρχισε να παίζει στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 στις Ηνωμένες Πολιτείες και ηχογράφησε τις πρώτες του επιτυχίες την επόμενη δεκαετία στην Ακτή Ελεφαντοστού: “Cocody Rock”, “Jerusalem”κ.α. Με σχεδόν είκοσι στούντιο άλμπουμ στο ενεργητικό του, ο Alpha Blondy περιοδεύει στον κόσμο από τότε και προσπαθεί μέσα από τη μουσική του και τους στίχους του να επισημάνει τα κακά της εποχής μας για να μας βοηθήσει να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Alpha Blondy νοιάζεται και τραγουδάει πάνω από όλα για την αγάπη και την ειρήνη. Στα 65 του χρόνια και με όλα αυτά που εκπροσωπεί, δεν είναι έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί ακόμα. “… να δίνω και να εισπράττω αγάπη είναι αυτό που με οδηγεί τόσο στη μουσική μου όσο και στη ζωή μου και όσο ο Θεός μου δίνει δύναμη , Θα είμαι εκεί.”

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Mad Professor

Γεννημένος το 1955 στην Γουϊάνα, ο “τρελός καθηγητής” της dub κέρδισε το παρατσούκλι του σε πολύ μικρή ηλικία λόγω της μεγάλης του αγάπης για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Στην ηλικία των 13, μετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου λίγο αργότερα άρχισε την καριέρα του ως τεχνικός συντηρήσεων μουσικών συσκευών και έτσι ξεκίνησε να συλλέγει εξοπλισμό παραγωγής και ηχογράφησης μουσικής, ώσπου το 1979, δημιουργεί το προσωπικό του στούντιο γνωστό ως Ariwa, απ’ όπου ξεκινάει και επίσημα η μουσική του διαδρομή ως παραγωγός για άλλες μπάντες αλλά και ως συνθέτης, με τα υπόλοιπα να είναι απλά ιστορία.

Σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αποτελεί η τεράστια και ποιοτική δισκογραφία του, από το 1982 έως σήμερα. Δεκάδες πρωτοποριακά προσωπικά conceptual albums και συμπράξεις με «ιερά τέρατα» του χώρου, όπως Lee Scratch Perry, Horace Andy, Sly & Robbie, κ.α. κατέστησαν τον Mad Professor έναν εκ των κορυφαίων δημιουργών της δεύτερης γενιάς της Dub.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, θα γίνουμε και εμείς για πρώτη φορά μέρος αυτού του πολυετούς μυστηριακού ηχητικού ταξιδιού στο Φρούριο της Καβάλας.