Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο  Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Ο Aλέξης Ζήρας (γεν. Αθήνα,1945) σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και εργάστηκε (1969-1975) σε βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, παράλληλα σε εφημερίδες και για έντεκα χρόνια (1982-1993) στην Ελληνική Ραδιοφωνία ως σύμβουλος και παραγωγός προγραμμάτων λόγου. Ήταν υπεύθυνος σύνταξης (1992-1996) του Λεξικού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (εκδ.Πατάκη), συντάκτης του Βιογραφικού Λεξικού της Εκδοτικής Αθηνών και της Εγκυκλοπαιδείας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, συμμετείχε κατ΄επανάληψη σε Διοικητικά Συμβούλιά της και στο διάστημα 2009-2013 εκλέχθηκε πρόεδρός της. Από το 1984 υπήρξε μέλος επιτροπών απονομής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, και μετά το 2013 πρόεδρός τους. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης και με το Βραβείο Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για την κριτική του σύνθεση Ένας Γραικός στα Ξένα (2003). Η μελέτη του Όψεις της Κυπριακής Πεζογραφίας, 1900-2000 (2010) τιμήθηκε με το Βραβείο του Ελληνικού Pen Club και το Κρατικό βραβείο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει εκδώσει επίσης ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μελέτες.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Οι παραστάσεις και ο κύκλος των συζητήσεων θα συνεχιστούν για δύο ακόμα Παρασκευές, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, με καλεσμένο στις 31/3 τον ψυχίατρο Δημήτρη Πλουμπίδη, γιο του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη και στις 7/4 τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής