Η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς παρουσιάζει εναλλάξ τις παιδικές παραστάσεις με τίτλους «Ο Αίσωπος… σε κόμικ» και «Η Μυλωνού»…

… από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013, εναλλάξ κάθε 15 ημέρες στον Πολυχώρο Ερμού στις 11.00.

“Ο Αίσωπος… σε κόμικ”
Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς», παρουσιάζει την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 και κάθε 15 μέρες (εναλλάξ με τη Μυλωνού), στον Πολυχώρο Ερμού τη διαδραστική – παιδαγωγική παράσταση «Ο Αίσωπος… σε κόμικ», σε διασκευή-σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Πέντε από τους μύθους του Αισώπου που επέζησαν στους αιώνες και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μας διδάσκουν, Ο Βοριάς και ο Ήλιος, Ο Λαγός και η Χελώνα, Ο Κόρακας και η Αλεπού, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια, Ο Ποντικός της πόλης και ο Ποντικός της εξοχής, αναβιώνουν στον “Πολυχώρο”, με τους ηθοποιούς να μεταμορφώνονται σε ζώα που μας λένε αλήθειες τόσο χρήσιμες όσο η καλύτερη συμβουλή. Η παράσταση χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη θεάτρου: παντομίμα, κουκλοθέατρο, physical theater, μάσκα, drama in education, υποκριτική στο όριο του κόμικ και διαδραστικά στοιχεία.  Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά, με τη βοήθεια των ηθοποιών, συμμετέχουν στους μύθους παίρνοντας τη θέση τους, αναλαμβάνοντας δηλαδή τους ρόλους, ακόμη και την αφήγηση των μύθων που παρουσιάστηκαν.

Παίζουν: Κίρκη Ιωσηφίδου, Δημήτρης Κοϊδης, Ιωάννα Τζήκα.
Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοϊδης
Επιστημονική συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου

«Η Μυλωνού»
Στις 13 Ιανουαρίου και κάθε 15 μέρες (εναλλάξ με τον Αίσωπο… σε κόμικ) στις 11.00 ο «Μικρός Βορράς» παρουσιάζει στον «Πολυχώρο Ερμού» τη «Μυλωνού» σε διασκευή-σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Ένα εκπαιδευτικό, θεατρικό ταξίδι για παιδιά με κατασκευές, ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο και παντομίμα. Αφετηρία του, ο 1ος όροφος του νεοκλασσικού της Ερμού 11, ο οποίος «μεταμορφώνεται» σε σκηνικό για τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια: Η Mυλωνού από τη Νάξο, Ο κάβουρας και το φίδι, από την Αττική και Ο λαγός και οι βάτραχοι από την Κύπρο.  Ιστορίες της γιαγιάς και του παππού, τρία διαδραστικά παραμύθια που επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία, να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους και να καθοδηγούν την εξέλιξη. Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά, με τη βοήθεια των ηθοποιών, γίνονται τα ίδια ηθοποιοί, αναλαμβάνοντας ρόλους από τα παραμύθια που παρακολούθησαν.

«Οι ξεχασμένοι αυτοί θησαυροί του προφορικού αφηγηματικού λόγου χαρακτηρίζονται από την αφηγηματική χάρη, την κομψότητα του ύφους, την παραστατικότητα, τη λιτότητα και την αμεσότητα του λόγου, που σε συνδυασμό με το λαϊκό χιούμορ κάνουν τα παραμύθια της παράστασης ένα ευχάριστο και εκπαιδευτικό ταξίδι», εξηγεί ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος.

Παίζουν: Πέτρος Γούτας, Ειρήνη Παυλίδου, Σταμάτης Στάμογλου, Δήμητρα Χρυσάφη
Ζωντανή μουσική: Αδάμ Σιάγας, Δήμητρα Χρυσάφη
Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά
Επιστημονική συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου

Τις καθημερινές, «Ο Μικρός Βορράς» παρουσιάζει τη «Μυλωνού» και τον «Αίσωπο σε… κόμικ» σε σχολικές αίθουσες για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.